- Startsida
- Offentlig säker mat
- Utbildning och instruktioner
- Avdelningskök
Avdelningskök
På avdelningen, i förskolan, äldreomsorgen eller sjukvården, hanteras maten nära matgästerna. Förståelse för hur måltiden blir både trivsam och säker är viktig.
På grund av personalbrist kan ni hamna i en situation där ni blir tvungna att med kort varsel ta in vikarier, som inte har utbildning i livsmedelshygien. Ofta förväntas också verksamheter i kommunens eller landstingets regi ta emot praktikanter. Alla som ska arbeta med maten och serveringen måste vara medvetna om de mest grundläggande och kritiska hygienrutinerna.
Detta gäller även snabbt inkallade vikarier eller praktikanter, oavsett hur kort tid de arbetar och oavsett hur bråttom det är.
Tillträde förbjudet för sjuka
Det första, som måste vara helt klart för personalen, är att arbete/vistelse i köket inte är tillåtet om du är sjuk på ett sätt som kan smitta via maten. Rutiner för arbetskläder, handhygien och mathantering hör också till det som alla måste veta.
Alla ska känna till kökets regler
Skriv ner korta punkter med det viktigaste ur era regler för personalhygien och mathantering. Det bör inte bli mer än en sida. Det är lämpligt att ha detta uppsatt i köket där alla kan se det.
Personalens utbildning ska vara anpassad efter arbetsuppgifterna.
Utbildningar
-
Mathantering på äldreomsorgens avdelningar
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen. -
Mathantering på sjukvårdens avdelningar
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen. -
Mathantering på barnomsorgens avdelningar
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen.