Artikeln publicerades 5 november 2020
Mathantering på sjukvårdens avdelningar
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen.
Omfattning: 4 timmar.
Mål: Kursen ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen.
Förslag till kursplan
- Mat är mer än livsmedelshygien – den trivsamma, goda, livsviktiga, måltiden
- Personalhygien – vad är viktigast i matsituationen?
- Smitta via mat – aktuella smittämnen och hur de kan motverkas (bl.a. Listeria monocytogenes)
- Andra faror i livsmedel – f.a. allergener
- Temperatur och tid – hygieniska gränser – matens hållbarhet – minska svinn
- Märkning och information om maten – specialkost och konsistensanpassad mat
- Hygienisk hantering av ”Livsmedel för speciella medicinska ändamål” (=FSMP)
Deltagarnas kunskap efter kursen
Efter genomgången kurs ska deltagarna:
- förstå hur rutiner för livsmedelshygien kan samverka med målet att erbjuda en trivsam och god måltid
- kunna prioritera de hygienrutiner som är viktigast vid hantering och servering av mat
- känna till de vanligaste och allvarligaste farorna och hur de kan förebyggas
- känna till de vanligaste allergenerna och behovet av att separera och servera rätt
- förstå hur temperatur och tid påverkar matens säkerhet
- förstå hur matsvinn kan minskas på ett säkert sätt
- kunna tolka och föra vidare livsmedelsinformation till patienter och personal
- kunna hantera livsmedel för speciella medicinska ändamål (FSMP) på ett säkert sätt