- Startsida
- Offentlig säker mat
- Lokaler och transporter
- Livsmedelslokaler
- Hygienutrymmen
- Toaletter och omklädning
Toaletter och omklädning
Kökspersonalen ska ha tillgång till egen toalett. Den ska inte ligga i direkt förbindelse med köket. Det är lämpligt att ha handsprit förutom flytande tvål och papper vid handtvättstället.
![](/images/200.69ebb94917592be6ec11d3b/1604584237910/(2)%20handfat.jpg)
Vid magsjuka
Vid tillfällen när det förekommer magsjuka bland personal eller matgäster är det lämpligt att reservera en toalett för enbart den som ansvarar för mathantering/servering. Det är lämpligt att ha handsprit förutom flytande tvål och papper vid handtvättstället.
Omklädning
![](/images/18.69ebb94917592be6ec11d3e/1604584263140/handduk.jpg)
Personal som huvudsakligen arbetar med livsmedel bör ha tillgång till separat omklädningsrum där rena arbetskläder och privata kläder kan förvaras åtskilt.
Så här skriver EU i sin vägledning (2016/C 278):
De separata omklädningsrummen bör hållas rena och prydliga, inte användas som fikarum eller rökrum, och ska göra det lättare att skilja mellan vanliga kläder, rena arbetskläder och använda arbetskläder.