- Startsida
- SKR
- Samhällsplanering, infrastruktur
- Planering, byggande, bostad
- Fysisk planering
- Utredningar i detaljplaneprocessen
Utredningar i detaljplaneprocessen
Vad som upplevs av kommunerna som växande krav från staten på utredningar i detaljplanearbetet, utan att någon förändring i regelverket skett, är ett problem för planläggningen i landet. SKR har därför, för fjärde gången studerat antalet utredningar kopplade till en stor mängd detaljplaner.
SKR ser att ökade krav på utredningar i detaljplaneprocessen behöver belysas och analyseras. För fjärde gången har därför en studie av den faktiska utredningsmängden i ett stort antal detaljplaner gjorts. Den visar bland annat att det genomsnittliga antalet utredningar i de undersökta detaljplanerna är 7,7 stycken. Det framgår också att antalet utredningar på ett svårförklarat sätt skiljer sig mellan olika län. Den bild som framgick av tidigare genomförda studier kvarstår och förstärks även inom vissa områden.
Ökade utredningskrav i detaljplaneprocessen
Under arbetet med en detaljplan finns alltid frågor som på olika sätt behöver belysas för att kommunen ska kunna göra sin bedömning av markens lämplighet för avsedd markanvändning. Hur mycket material som behövs för en välgrundad bedömning, i vilken form underlaget tas fram, av vem och till vilken detaljeringsgrad, är däremot inte självklart.
Idag upplever många kommuner att staten, både i form intressent, granskningsinstans och vid överprövning, ofta begär att kommunen på ett mycket detaljerat sätt ska låta utreda ett stort antal frågor i nästan varje detaljplanearbete. Varje utredning kostar, både i tid, pengar och oförutsägbarhet. Detta är alltså en tendens som ytterligare belastar den redan komplexa detaljplaneläggningen och det byggande som planläggningen syftar till. En åsikt som ofta framförs av kommunerna är att det är den enskilda länsstyrelsens krav som driver fram det stora antalet utredningar i detaljplanerna
Många olika sorters utredningar
- Totalt finns det 1 550 utredningar kopplade till de 202 detaljplanerna som har undersökts.
- Av den totala mängden utredningar kan vi urskilja 281 olika typer av dokument med skilda undersökningsområden. Exempel på detta kan vara utredning av föroreningar, hästallergenutredning, rotkartering, massbalansutredning, historisk inventering, luktutredning, alléträdsutredning, fornlämningsutredning, olika typer av förprojektering och utredning om kopparödla, ängsmark, långbensgroda, sländor, sandödla eller vattensalamander.
- De tio vanligast förekommande utredningarna rör geoteknik, dagvatten, naturvärdesinventering, trafik, buller, markteknik, arkeologi, kulturmiljö, solstudier och miljökonsekvensbeskrivning.
- Av de 1 550 utredningar som hör till de 202 detaljplanerna är nästan 40 procent kopplade till natur, miljö och klimat och vatten. Exempelvis handlar det om klimatutredningar, ekosystemtjänstanalys, skyfallskartering och inventering av olika typer av djur och växter.
- Andra vanliga utredningar är barnkonsekvensanalys, vibrationsutredning, lokaliseringsutredning, luftutredning och antikvarisk utredning.
Andelen utredningar fördelat på olika kategorier av ämnen, i procent
Diagrammet visar andelen utredningar fördelat på olika kategorier av ämnen. Hovra musen över varje cirkelsektor för att se vilket ämne siffran gäller.
Många utredningar oavsett detaljplanens innehåll
Till de 202 antal undersökta detaljplanerna finns totalt 1 550 antal utredningar. Det innebär i genomsnitt 7,7 utredningar per detaljplan. Om de undersökta detaljplanerna grupperas efter sitt huvudsakliga innehåll, framgår det att det genomsnittliga antalet utredningar är högt oavsett vad planen syftar till.
- Ett område med flerbostadshus kräver i snitt 10 utredningar
- Ett område med småhus kräver i snitt 7 utredningar
- En skola eller förskola kräver i snitt 12 utredningar
- Ett handels- eller verksamhetsområde kräver i snitt 8 utredningar
- Ett vård- eller sjukhusområde kräver i snitt 10 utredningar
Utredningar per detaljplan
Antalet utredningar i den enskilda detaljplanen varierar naturligtvis, från ingen utredning till ett trettiotal. Det framgår trots det av tabellen nedan att det stora antalet detaljplaner faktiskt också har mellan 6 och 9 utredningar bifogade och att ett medelvärde för alla de detaljplaner som undersökts skulle visa på 7.
Bilden från förra årets studie kvarstår
Under förra undersökningen studerade SKR 221 detaljplaner vilket gav ett genomsnittligt utredningskrav på 7,5. Denna bild kvarstår med ett genomsnitt på 7,7 baserat på 202 studerade detaljplaneprojekt. De avgränsade och specifika utredningar som redovisas utgör fortsatt en stor och växande del av underlaget. Många gånger handlar det om att utreda enskilda djur- eller växtarter som fladdermöss, fåglar eller groddjur. Det är tydligt att planinstrumentet förväntas reglera byggandet på en allt mer detaljerad nivå och lämna ett mindre utredningsarbete till kommande skeden i samhällsbyggnadsprocessen. I likhet med förra årets undersökning varierar utredningsmängden, trots generellt sett höga krav, kraftigt över landet. Förra studien visade att planbeskrivningarna hade ett snitt på 50 sidor, något som även framgått denna gång. Detta kan ses som ett ytterligare mått på den komplexitet som präglar dagens detaljplaner. Efter fyra genomförda undersökningar kan vi ana en trend där utredningsmängden växer för varje tillfälle.
Hur arbetet fortsätter
SKR kommer att fortsätta arbeta med frågan om utredningsmängden i detaljplaner. Det är viktigt att en utveckling inte sker oreflekterat, där mängden tids- och kostnadskrävande utredningar ökar utan att det är motiverat.
Hur ser det ut i din kommun?
Kontaktformulär, utredningar i detaljplaneprocessen
Har ni diskuterat de ökade utredningskraven i er kommun? Delge gärna SKR era funderingar.
Så gjorde vi undersökningen
Under vintern 2024/2025 har SKR för fjärde gången undersökt antalet utredningar i pågående detaljplaner över hela landet.
Sammanlagt var det vid undersökningstillfället 158 kommuner som hade detaljplaneprojekt i rätt skede för att kunna undersökas.
Detta är en del i ett större arbete med syftet att skapa en bättre bild av mängden utredningar i planprocessen, hur utvecklingen ser ut och på vilka grunder det sker.
- Urvalet av kommuner är baserat på målet att nå en så stor geografisk spridning som möjligt och samtidigt få ett underlag som representerar kommuner av alla olika typer och storlekar. Därför har vi tagit med alla detaljplaner i rätt skede i hela landet. Den enda begränsningen som finns är ett tak på tre detaljplaner per kommun. Denna gräns är nödvändig för att en enskild kommun med oproportionerligt många pågående detaljplaneprojekt inte ska färga studien.
- Urvalet av detaljplaner har skett genom att gå igenom de uppgifter som kommunerna själva redovisat på sin hemsida, antingen genom bifogade utredningar eller information i projektens detaljplanebeskrivning.
- Detaljplanerna befann sig vid studiens tidpunkt i samråds- eller granskningsskede. De har skiftande innehåll och storlek.
- Bland de undersökta planerna finns både normalt och utökat förfarande representerat. I samråds- eller granskningshandlingarna till varje detaljplan, har antalet utredningar noterats, och dessutom vad respektive utredning gäller.
På detta sätt får vi en bild av läget i landet när det gäller utredningsmängden för detaljplaner just nu.
Informationsansvarig
-
Johan Sjöstrand
Handläggare