Publicerad 17 juni 2024

Flyktingmottagande från Ukraina

EU-beslut om förlängning av massflyktsdirektivet innebär att många ukrainare uppfyller kriterierna för folkbokföring i Sverige. Här samlar SKR information riktad till kommuner och regioner om övergången från LMA till folkbokföring och bosättning.

Efter beslut om folkbokföring har kommuner och regioner samma uppdrag för personer som omfattas av massflyktsdirektivet - som för andra nyanlända med uppehållstillstånd. Personerna omfattas inte längre av lagen om mottagande av asylsökande (LMA).

Förlängning av massflyktsdirektivet

EU:s ministerråd har den 13/6- 24 fattat beslut om att förlänga massflyktsdirektivet till 4 mars 2026.

Ukrainian refugees: EU member states welcome the proposal to extend temporary protection - Consilium (europa.eu)

Vilka som kan folkbokföra sig och när

Då massflyktsdirektivet beslutats förlängs ytterligare ett år, så kan personer i målgruppen som haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i minst två år folkbokföras - om det kan antas att de kommer att vistas i Sverige ytterligare minst 12 månader. På Skatteverkets webbplats finns mer information om kriterierna för folkbokföring och hur anmälan om folkbokföring handläggs.

Personer från Ukraina kan nu bli folkbokförda | Skatteverket

Kommit hit från Ukraina? Du kan nu bli folkbokförd | Skatteverket

Övergång från Migrationsverket till folkbokföring och mottagande i kommun

När personer med tillfälligt skydd uppfyller kriterierna för folkbokföring kan Migrationsverket anvisa en kommun för bosättning. Om personen vistas i ett boende som anordnats av en kommun efter anvisning enligt LMA, ska som huvudregel samma kommun anvisas enligt bosättningsregelverket. Mottagandet i kommun sker när personen upphör att omfattas av LMA vilket är direkt efter beslut om folkbokföring. Det gäller både anvisade och personer som bosätter sig på egen hand.

Migra­tions­verket förbe­reder för att personer med till­fäl­ligt skydd kan bli folk­bok­förda, Migrationsverket

Statlig ersättning till kommuner och regioner

När personer med tillfälligt skydd folkbokförts, så upphör statlig ersättning till kommuner och regioner, enligt asylersättningsförordningen. Efter folkbokföring gäller samma regelverk för statlig ersättning till kommuner och regioner, som för andra nyanlända som tagits emot i en kommun.

Statliga ersättningar till kommuner - Migrationsverket

Ekonomiskt bistånd till personer med tillfälligt skydd

När personer upphör att omfattas av LMA på grund av folkbokföring kan de ha rätt till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL).

Inskrivning i etableringsprogrammet

Personer med tillfälligt skydd som kan folkbokföras omfattas av målgruppen för arbetsförmedlingens etableringsprogram.

Ukrainare kan delta i etableringsprogrammet, Arbetsförmedlingen

Undantag från rätt till socialförsäkringsförmåner för de som folkbokförs från 1 november

Regeringen har lagt en proposition ”Förbättrade levnadsvillkor för vissa utlänningar med tillfälligt skydd” - där föreslås bland annat att personer med tillfälligt skydd som folkbokförs, skall undantas från rätt till bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner samt LSS-insatser.

Undantagen föreslås endast gälla gäller personer som folkbokförs från och med 1 november 2024. Från 1 november föreslås också att personer som haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i 12 månader framgent ska kunna folkbokföras.

Levnadsvillkoren för ukrainare i Sverige ska förbättras - Regeringen

Skrivelse till regeringen om statlig ersättning till kommuner

Eftersom undantaget från socialförsäkringsförmåner innebär ökade behov av ekonomiskt bistånd har SKR lämnat en särskild skrivelse till regeringen med utgångspunkter för behövlig ekonomisk reglering gällande kommunernas ökade kostnader. Behov av besked om stödet till ukrainska flyktingar


Informationsansvarig

  • Kenneth Forssell
    Utredare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.