Regionerna är en del av kultursamverkansmodellen. Modellen ska ge utrymme för regionala variationer och prioriteringar samt en kulturpolitik närmare medborgarna.
Kultursamverkansmodellen bygger på en samverkan mellan stat, region, kommuner, civilsamhälle, yrkesverksamma konstnärer/kulturskapare med flera.
Modellen ska göra det möjligt för regionerna att göra egna prioriteringar och ge utrymme för regionala variationer. Alla Sveriges regioner, utom Region Stockholm, är del av modellen.
Regionerna tar i samverkan med kommuner fram en flerårig regional kulturplan. Samråd ska ske med civilsamhälle och kulturskapare. Kultursamverkansmodellen är central för att medlemmarna ska kunna verka för ett livskraftigt regionalt kulturutbud eftersom den reglerar det statliga stödet till regional kulturverksamhet.
Regeringen bjuder årligen in till en dialog om kultursamverkansmodellen med ledande politiker på regional nivå. Här finns möjlighet att lyfta frågor och ge synpunkter på frågor med bäring på regional kulturverksamhet. SKR medverkar vid dialogen och menar att den är avgörande för kultursamverkansmodellens struktur.
SKR verkar därför för en formalisering och utveckling av dialogen. Inför varje möte arrangerar SKL ett förmöte med tid för förberedelser och fördjupningar.
SKL har i sitt arbete med att bevaka kultursamverkansmodellens utveckling publicerat följande skrifter:
Hur bör kultursamverkansmodellen utvecklas? – ett diskussionsunderlag
Under konstruktion – effekter av kultursamverkansmodellen 2010-2012
På väg mot ett starkare Kultursverige – samverkansmodellen 2010
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!