Publicerad 18 juli 2024

7. Order och ordersvar vid olika sätt att e-handla

Order skickas från köparens systemstöd för e-handel till leverantören. Leverantören bekräftar mottagandet genom att returnera ett ordersvar. Ordersvaret kan omfatta information om avvikelser från ordern.

Order

När en standardiserad elektronisk order skickas direkt från beställarens systemstöd för e-handel till leverantörens system automatiseras e-handelsprocessen för båda parter. I de flesta fall konteras och attesteras beställningen i köparens systemstöd innan den sänds till leverantören. För leverantören kan en attesterad order ses som en säkrare order eftersom den har hanterats av en behörig person.

Ordersvar

Standardiserade meddelanden för ordersvar skickas från leverantörens system till köparens systemstöd för e-handel. Ordersvaret kan skickas med eller utan avvikelser från den ursprungliga ordern. Leverantören har möjlighet att acceptera eller avvisa ordern i sin helhet, eller acceptera ordern med gjorda ändringar. Enligt standarden har leverantören möjlighet att, så länge ordern inte är helt levererad/avslutad, skicka ytterligare ordersvar för att göra justeringar. Det finns ingen begränsning på antal ordersvar som kan skickas.
Ordersvaret underlättar för köparen som därmed vet vad som förväntas bli levererat och när.

Systemberoende lösning - e-post

I köparens systemstöd för e-handel finns det ofta möjlighet att skicka order som bifogad fil eller text via e-post. Detta kan underlätta för leverantörer som inte kan ta emot standardiserade ordermeddelanden från köparnas systemstöd för e-handel, men det ökar den manuella hanteringen för båda parter. Ordersvar från leverantören måste då skickas på något annat sätt, till exempel via e-post till enskilda beställare. Det innebär också att hela e-handelsflödet inte återfinns i köparens system, vilket försämrar möjligheten till uppföljning och kontroll.

Leverantörsportal

Vissa köpare tillhandahåller ett webbgränssnitt (leverantörsportal) där leverantörerna kan ta emot order och skicka ordersvar. För köparen är e-handelsprocessen fortfarande helt digital, men leverantören får en viss manuell hantering.

SFTI rekommenderar

Som tekniskt format för order och ordersvar rekommenderar SFTI Peppol BIS Ordering. Meddelandet innefattar både ordermeddelande och ordersvarsmeddelande. Ordersvaret är obligatoriskt.

Kravställning vid upphandling

Krav på e-handel i en upphandling bör i stort sett alltid omfatta villkor som gäller order och ordersvar. Det enda undantaget är när leverantören i stället skickar Peppolmeddelandet Orderöverenskommelse.

[Text inom hakparenteser] behöver ersättas med aktuella uppgifter för den upphandlande organisationen. Villkoren kan publiceras i löptext i upphandlingsdokumentet.

Förslag på villkor för e-handel

Kommentarer (inte till upphandlingsdokumentet)

Leverantören ska senast [vid avtalets ikraftträdande/inom X efter avtalets tecknande] kunna ta emot order samt skapa och skicka ordersvar enligt minst ett (1) av följande alternativ:

1. Peppol BIS Ordering (order och ordersvar)

2. Mottagning av order och registrering av ordersvar i leverantörsportal som [upphandlande organisation] tillhandahåller

3. E-post.

Ange alternativ 2, leverantörsportal om ni tillhandahåller en sådan för order och ordersvar.

 

Om leverantörens återkoppling på ordern alltid ska läsas in i systemstödet för e-handel bör möjligheten att ta emot order via e-post (alternativ 3) utgå.

Leverantören ska skicka ett ordersvar senast [X tid] efter att en order har tagits emot.

Om e-post ska vara ett alternativ för att ta emot order kan det vara bra att komplettera med hur och till vem ordersvaret ska skickas till.

Det kan också vara bra att vid behov precisera vad ordersvaret ska omfatta, inom vilken tid leverantören ska svara samt om leverantören ska kunna uppdatera svaret.

[Ytterligare villkor]

Läs mer under Kompletterande villkor.

Läs vidare

Peppol BIS Ordering 3

Föregående avsnitt

6. Beställningsformulär

Nästa avsnitt

8. Orderöverenskomelse

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.