Publicerad 18 juli 2024

8. Orderöverenskommelse

Orderöverenskommelse är ett meddelande som kan lämpa sig väl när det gäller avtal med rörliga priser, exempelvis vid beställning av resor. Meddelandet kan också tillämpas vid köp i butik (hämtköp) eller vid köp i webbutiker som inte är integrerade med köparens systemstöd för e-handel.

Orderöverenskommelsen innehåller information om köpet och skickas från leverantören till köparens systemstöd för e-handel. Meddelandet kan användas för att matcha faktura från leverantören och för uppföljning av inköp. Leverantörens sortiment och priser i förhållande till avtalet behöver dock kontrolleras eftersom det inte finns någon katalog som är inläst i köparens systemstöd för e-handel (Punch Out).

För att öka spårbarheten och kontrollen hos den upphandlande organisationen kan en intern order skapas och attesteras av behörig person innan själva inköpet görs. Den attesterade ordern kan användas vid avstämningar av inköpen samt eventuellt vid matchning av fakturan.

SFTI rekommenderar

Som tekniskt format rekommenderar SFTI Peppol BIS Order Agreement.

Kravställning vid upphandling

Villkoren i detta avsnitt kan användas i de fall inköpen kommer att ske vid sidan av systemstödet för e-handel, till exempel från en webbutik, hämtköp, telefonbeställningar eller motsvarande.

[Text inom hakparenteser] behöver ersättas med aktuella uppgifter för den upphandlande organisationen. Villkoren kan publiceras i löptext i upphandlingsdokumentet.

Förslag på villkor för e-handel

Kommentarer (inte till upphandlingsdokumentet)

Leverantören ska senast [vid avtalets ikraftträdande/inom X efter avtalets tecknande] kunna skapa och skicka elektronisk orderöverenskommelse enligt Peppol BIS Order Agreement.

Orderöverenskommelse kombineras inte med order och ordersvar men eventuell leveransavisering hanteras på vanligt sätt.

[Ytterligare villkor]

Läs mer under kompletterande villkor.

Läs vidare

Peppol BIS Order Agreement

Föregående avsnitt

7. Order och ordersvar

Nästa avsnitt

9. Leveransavisering

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.