Sammanhållningspolitiken är EU:s viktigaste investeringsverktyg för att skapa tillväxt och sysselsättning lokalt och regionalt i Europa. Regionala prioriteringar och inflytande över medlen är en förutsättning för ett framgångsrikt regionalt utvecklingsarbete.
Sammanhållningspolitiken syftar till att minska regionala skillnader och ojämlikheter inom EU och står för en tredjedel av EU:s totala budgetram (351,8 miljarder euro). Den genomförs genom olika struktur- och investeringsfonder; Regionalfonden, Socialfonden, Havs- och fiskerifonden samt Landsbygdsprogrammet. Framförallt Regionalfonden och Socialfonden berör den lokala och regionala nivån, där Sverige i nuvarande programperiod (2014–2020) tar emot cirka 20 miljarder kronor i finansiering från EU. Alla regioner runt om i EU får ta del av sammanhållningspolitiken, där merparten går till de yngsta medlemsstaterna i unionen.
Europeiska Kommissionen presenterade sitt förslag till ny flerårig budget för EU liksom specifika förslag bland annat för Regionalfonden och Socialfonden i maj 2018. Förslagen är nu föremål för intensiva förhandlingar mellan medlemsstaterna. Kommissionen har en ambitiös tidplan och arbetar för att nå en överenskommelse under våren 2019, innan valet till Europaparlamentet. Då den förra förhandlingen tog 29 månader, har vi dock högst troligt en mycket längre förhandlingsprocess framför oss.
Regeringskansliet remitterade kommissionens förslag under sommaren 2018.
Från den 1 januari 2019 har samtliga regioner det regionala utveckligansvaret. Detta ansvar innefattar också ett uppdrag att organisera och fastställa målsättningar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet. Inför utformningen av kommande Socialfondsprogram föreslår SKR och företrädare för regionerna att Socialfonden i större utsträckning än idag riktas in på insatser för att stärka det regionala kompetensförsörjningsarbetet i länen. Socialfonden bör därmed också främst genomföras via regionala program.
Den 20 december lämnade SKR och regionerna en skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet, Näringsdepartementet, Riksdagens Arbetsmarknadsutskott och Näringsutskott, Svenska ESF-rådet och Tillväxtverket med sina synpunkter.
SKR:s synpunkter på EU:s framtida sammanhållningspolitik
SALAR’s views on the EU’s future Cohesion Policy, english version (PDF, new window)
SKR intressebevakar kontinuerligt utvecklingen av sammanhållningspolitiken efter 2020 tillsammans med kommuner, landsting och regioner. Bland annat finns en särskild politisk arbetsgrupp bestående av åtta representanter, som företräder regionerna i frågor som rör den framtida sammanhållningspolitiken. Frågan är också en stående punkt på ”Nationellt forum”, där regionala politiska företrädare träffas för dialog med regeringen.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!