En stor del av kommunernas investeringar görs i lokaler och utemiljöer för förskola och skola. Lärmiljöerna är viktiga för barn och elever genom hela deras förskole- och skoltid. SKR presenterar här stöd för kommunernas investeringar.
SKR och SKL Kommentus Inköpscentral har upphandlat ramavtal som låter kommuner beställa förskolebyggnader med hög kvalitet till låga kostnader. Ramavtalen erbjuder kommuner nyckelfärdiga och permanenta byggnader som kan anpassas till lokala behov. Kommuner besparas mycket tid och resurser av att byggnaderna redan projekterats. Byggnaderna har upphandlats med barnens och förskoleverksamheternas behov i fokus.
Ramavtal för förskolebyggnader
Rapporten Förskolans fysiska miljö är en sammanställning av dokumenterad kunskap baserat på främst forskning om utformning och användning av förskolans lokaler. Rapporten kan användas som inspiration och stöd för huvudmännen vid utvärdering av befintliga och nybyggda förskolelokaler och utemiljöer.Utredare och författare är Suzanne de Laval, Arkitekturanalys Sthlm AB. Arbetet med rapporten ingick i SKR:s och SKL Kommentus Inköpscentrals förstudie inför upphandlingen av förskolebyggnader.
Rapporten: Förskolans fysiska miljö
SKR har publicerat rapporten Skollokalernas betydelse för lärande. Utredaren Suzanne de Laval, Arkitekturanalys Sthlm AB, har sammanställt en översikt över forskning och utvecklingsprojekt gällande skollokalernas betydelse för lärande.
Rapporten: Skollokalernas betydelse för lärande
Hur ser en bra skollokal ut? Hur stor påverkan har lokalernas utformning för elevernas studieresultat? Vad kan den fysiska miljön bidra med när det gäller främjande av inlärning och sociala färdigheter? Översikten visar på vilken aktuell forskning som finns, visar på vilka högskolor och andra aktörer som arbetar med utvecklingsfrågor samt gör en utblick över hur stödet för ökad kunskap om skollokaler är organiserat i Finland, Norge och Danmark.
Översikten bekräftar bilden av att det forskas lite om relationen mellan elevers lärande och den fysiska miljön i skolan. Den forskning som tillkommit sedan 2008 har dessutom karaktären av tillfälliga insatser. I jämförelse med Danmark, Norge och Finland blir det tydligt att det saknas en nationell aktör med rollen som samordnare och ansvarig för att vara ett kunskapsnav för branschen för skollokaler. Ingen svensk myndighet har i dagsläget ett tydligt uppdrag att specifikt arbeta med kunskapsstöd till skolhuvudmännens utveckling av hur skolans fysiska lärmiljöer ska främja skolans uppdrag.
Det finns ett antal utvecklingsområden att arbeta vidare med nationellt:
För att kunna kvalitetssäkra och utveckla de fysiska läromiljöerna behöver de kommunala skolhuvudmännen stöd, rådgivning och gemensamma utvecklingsprojekt.
Förstudien är finansierad via SKR:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!