Publicerad 3 november 2020

Servering

Ni som personal har alltid ett ansvar för att rätt matgäst får rätt mat. Om ni serverar mat i en skolrestaurang, så bör ni veta vilka matgäster som behöver specialkost. Prata med dessa barn/elever i förväg om vilka rutiner ni ska ha vid servering och lyssna på hur de själva skulle vilja ha det. Det är viktigt att de kan äta med sina vänner, att de känner sig trygga med maten och att den inte riskerar att blandas med något de inte tål. Samtidigt kan det vara pinsamt att inte äta och göra som alla andra. Barn/ungdomar är olika känsliga för detta. Vissa kan ibland hellre riskera att äta fel mat än att vara till besvär.

Informationen kring specialkosten ska vara välkänd av de som behöver den, och tydlig men inte utpekande.

Ordlista

EU:s allergenlista

 1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
 2. Kräftdjur och produkter därav
 3. Ägg och produkter därav
 4. Fisk och produkter därav
 5. Jordnötter och produkter därav
 6. Sojabönor och produkter därav
 7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
 8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
 9. Selleri och produkter därav
 10. Senap och produkter därav
 11. Sesamfrön och produkter därav
 12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
 13. Lupin och produkter därav
 14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Livsmedelsinformation

Muntlig eller skriftlig information om livsmedel. Det kan t.ex. vara svar på matgästens frågor om maten eller tryckta bilder och uppgifter på en förpackning.

Vid servering av mat ska matgästen kunna få information om vad det är för typ av maträtt och om den innehåller några av allergenerna i EUs allergenlista.

Den som beställer matlådor ska också kunna få ovan nämnda information, muntligt eller skriftligt. Om kunden begär det ska ni också kunna lämna information om övriga ingredienser, nettovikt, bäst före datum, förvaringsanvisning och uppvärmning samt kontaktuppgift till produktionsköket.

Matlådor som inte är beställda i förväg utan t.ex. säljs från obemannad kyldisk i en butik räknas som färdigförpackade. Dessa lådor ska vara märkta med alla obligatoriska märkningsuppgifter.

Regler om livsmedelsinformation

EU-förordning 1169/2011, Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2014:4 om livsmedelsinformation, Livsmedelsverket

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR