- Startsida
- Offentlig säker mat
- Specialkost
- Specialkost vid överkänslighet
Specialkost vid överkänslighet
Det är framförallt köken i skolor och förskolor som lagar mat till personer med allergi och överkänslighet. Specialkoster, som köket lagar, ska bygga på korrekta diagnoser och utredningar enligt de riktlinjer som finns.
Det är framförallt köken i skolor och förskolor som lagar mat till personer med allergi och överkänslighet. I dessa sammanhang handlar maten inte bara om näring utan har också ett pedagogiskt syfte. Måltiderna ska uppmuntra barnen och eleverna till ett allsidigt och hälsosamt matval. De nordiska näringsrekommendationerna är grunden för arbetet med näringsriktig mat i offentliga verksamheter.
Det är mycket viktigt att inte utesluta livsmedel i onödan. Barn har behov av och rätt till allsidig och bra mat. De har också rätt att få en misstänkt överkänslighet mot mat utredd på ett professionellt sätt (art. 24 FN’s barnkonvention). Hur en sådan utredning går till finns beskrivet i riktlinjer från svenska barnläkarföreningen.
Specialkoster, som köket lagar, ska bygga på korrekta diagnoser och utredningar enligt de riktlinjer som finns. Ett krav på läkarintyg eller journalutdrag från sjukvårdens utredning (se exempel ovan) gör barnets/elevens rätt till professionell utredning tydlig. Specialkost kan verka som en enkel lösning på ett problem. Men den är ett drastiskt ingrepp i livet för den som ska hålla dieten och kan därmed skapa nya problem.
Flexibilitet under utredningen
När en allergi debuterar och allergireaktionen kommer för första gången är det naturligtvis ofta svårt att veta exakt vad som orsakade besvären. Sjukvårdens legitimerade dietist och allergiutbildade läkare utreder och ger instruktioner och råd. Ibland behöver man göra en utredning genom att utesluta (”elimination”) vissa livsmedel som sedan åter introduceras (”provokation”) på ett metodiskt sätt. Detta kräver tålamod och noggrannhet. I vissa fall kan det kännas tryggast för barnet (och föräldrarna!) att en sådan introduktion sker i hemmet, vilket innebär att matrestriktionerna kanske skiljer sig lite åt mellan hemmet och skolan/förskolan under en period.
Om det finns risk för kraftiga reaktioner provas livsmedlet vid besök i sjukvården.
Kunskap om mat vid allergi och annan överkänslighet
Den som ska laga mat till personer med överkänslighet måsta ha klart för sig:
- vem av matgästerna som är känslig mot vad
- skillnaden mellan olika typer av överkänslighet
- i vilka livsmedel olika allergen finns eller inte finns
- hur ingrediensförteckningar och information om mat ska tydas
- vilka reaktioner som fel mat kan leda till hos den som drabbas
- det egna kökets rutiner för förvaring och hantering
- hur den egna informationen om maten ska utformas
- vad som ska göras om en allergireaktion trots allt sker
Koll på ingredienser
Det är alltid viktigt att läsa ingrediensförteckningarna på varorna som används till specialkosten. Producenten kan också ha ändrat receptet på en vara som ni är vana att använda. Extra viktigt blir det om ni har fått en ersättningsvara.
Koll på leverantörer
I samband med upphandling bör ni ta upp frågor om rutiner och kompetens när det gäller allergener, både hos producenter och distributörer.
Checklistor
Livsmedelföretagen och Svensk Dagligvaruhandel har tagit fram riktlinjer för livsmedel innehållande specifika råvaror som kan orsaka allergi eller överkänslighet.
Färdiga checklistor för allergi och överkänslighet, Svensk Dagligvaruhandel (PDF)