Nötkött och produkter av nötkött | - EHEC / STEC
- Salmonella
- Staphylococcus aureus
- Listeria monocytogenes
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
| - Dioxiner
- PCB
- Restsubstanser¹
|
Griskött och produkter av griskött | - Salmonella
- Yersinia enterocolitica
- Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
- Trikiner (vildsvin)
- Toxoplasma gondii
| - Dioxiner
- PCB
- Restsubstanser¹
|
Får- och lammkött och produkter av får och lammkött | - Salmonella
- EHEC /STEC
- Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
- Toxoplasma gondii
| - Dioxiner
- PCB
- Restsubstanser¹
|
Kött från kyckling/fågel och produkter av detta kött | - Salmonella
- Campylobacter
- Staphylococcus aureus
- Listeria monocytogenes
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
|
|
Fisk och fiskprodukter | - Listeria monocytogenes
- Anisakis
| - Histamin
- Dioxiner
- PCB
- Restsubstanser¹
|
Skaldjur, musslor och produkter av dessa | - Salmonella
- Shigella
- Staphylococcus aureus
- Listeria monocytogenes
- Norovirus
- Hepatit A-virus
| - Algtoxiner
- Restsubstanser¹
|
Ägg och äggprodukter | - Salmonella
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
| - Dioxiner
- PCB
- Restubstanser¹
|
Pastöriserad mjölk och produkter av pastöriserad mjölk | - Listeria monocytogenes
- Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
| - Dioxiner
- PCB
- Restsubstanser¹
|
Glass | - Bacillus cereus
- Listeria monocytogenes
- Salmonella
- Staphylococcus aureus
|
|
Mjölkpulver, vasslepulver | - Bacillus cereus
- Salmonella
|
|
Spannmål, spannmålsprodukter | | - Mykotoxiner
- Akrylamid (brunfärgning vid bakning/rostning)
|
Frukt, grönsaker | - Salmonella
- EHEC /STEC
- Shigella
- Listeria monocytogenes
- Bacillus cereus
- Norovirus
- Hepatit A-virus
- Vattenburna parasiter (till exempel Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum, Giardia intestinalis)
| - Mykotoxiner
- Glykoalkaloider (potatis)
- Akrylamid (potatis- och katrinplommonprodukter)
- Bekämpningsmedel
|
Groddar | - Listeria
- Salmonella
- EHEC /STEC
|
|
Kryddor | - Salmonella
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
| - Mykotoxiner
- Bekämpningsmedel
|
Nötter, fröer | | |
Baljväxter |
| |
Bageri- och konditoriprodukter | - Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
- Salmonella
- Norovirus
- Hepatit A-virus
|
|
Helkonserver | | |
Vatten, is
| - Fekal förorening med bakterier, virus, parasiter
|
|
Rökt kött / fisk och produkter av dessa | - Listeria monocytogenes
- Salmonella
- EHEC/STEC
|
|
Honung | - Clostridium botulinum (risk hos spädbarn)
|
|