Publicerad 7 juni 2021

Video-enkät

En video-enkät är en metod som innebär att du skickar iväg en skärminspelning av ett nytt gränssnitt där du förklarar vad som är nytt och hur det är tänkt att fungera genom att du klickar runt i en prototyp.

Metoden används med fördel för att nå många människor som får möjlighet att ha synpunkter och vara en del i utvecklingsprocessen av nya tjänster och komponenter.

I en del utvecklingsprojekt kan en sådan film skickas ut varannan till var fjärde vecka, vilket också sätter grunden för ett arbetssätt som innebär att alla deltagare även blir förväntansfulla inför nästa utskick. Metoden kan användas för utskick till allt från fem personer till 50 personer, eller fler. Säkerställ bara att du har möjlighet att ta hand om återkopplingen på ett förtroendeingivande sätt.

En skärminspelning gör att alla kan se gränssnittet som det är tänkt samtidigt som:

  • du behåller fokus på det du vill ha synpunkter på (människor kan inte klicka runt själva)
  • du kan förklara med ord sådant som inte finns och förekomma eventuell förvirring
  • de som tittar på filmen kan titta på den flera gånger och spela den fram och tillbaka för att ta till sig den i sin egen takt

Tidigt i en lösning kan det vara så att "klicken" i skärminspelningen är fejkade för att ge en så genuin upplevelse av det tänkta gränssnittet som möjligt. Det öppnar upp för människor att ta del av en prototyp innan prototypen är klar.

Filmen bör förstås kompletteras med ett par frågor som ger deltagarna möjlighet till återkoppling. De tre typiska frågeställningar som rekommenderas är:

  • Vad tycker du om av det du såg och hörde i filmen?
  • Vad tycker du mindre om av det du hörde och såg i filmen?
  • Vad är du mest orolig för i den framtida utvecklingen av tjänsten?

Svaren på dessa frågor kan tillsammans ge en bra bild av nuläge och hur man ska prioritera den kommande utvecklingen.

Kom ihåg, visa filmen för ett fåtal innan du skickar den till många.