Dialogseminarier, Agile EDU
Inom Agile EDU genomförs dialogseminarium i alla länder. Representanter från skolan diskuterar frågor som rör hur data kan användas för att öka kvalitet på undervisning och lärande. SKR sammanställer lärdomarna från Sveriges dialogmöten. Därefter ska de föras vidare i rundabordssamtal på EU-nivå.

Sammanfatttning från dialogseminarium två och tre
Under november 2024 samlades deltagare i Agile EDU för att diskutera och utveckla strategier för ansvarsfull användning av befintlig data för skolutveckling.
Sammanfattningsvis diskuterade deltagarna hur gruppen kan fungera som en resurs både lokalt och nationellt samt möjligheten till ett kontinuerligt utbyte mellan huvudmän. De betonade vikten av tydliga förväntningar och mandat för arbetet i nätverket. Dialogseminarierna två och tre representerade ännu ett steg i utvecklingen inom Agile EDU där samarbete och delade insikter är viktiga faktorer.
Användning av data
Grupperna diskuterade hur myndigheter och skolorganisationer kan använda tillgänglig data för att identifiera möjligheter och utmaningar inom utbildning. De betonade vikten av korrekt data och förståelsen för vilka data som saknas, samt behovet av att sammanföra olika typer av data för att följa utvecklingen och förstå samband.
Risker med data-baserat beslutsfattande
Deltagarna diskuterade riskerna med att fatta beslut baserat på data. Kvaliteten på data ansågs avgörande för att undvika felaktiga slutsatser och beslut. De betonade också vikten av att kvalitetssäkra AI-tjänster och att vara medveten om datakällorna.
Motverka risker
Vidare diskuterades strategier för att motverka riskerna med databaserat beslutsfattande. Deltagarna betonade vikten av att fatta beslut på rätt nivå, baserat på adekvat underlag, och att använda data på ett sätt som genererar praktisk nytta.
Data på karta - kommunexempel
Sollentuna kommun berättar om sitt arbete med att använda data för att stödja elever i riskzonen att inte nå gymnasiebehörighet. Genom att analysera befintlig elevdata kan kommunen identifiera behov av tidiga insatser. Denna data visualiseras på kartor för att visa var stöd behövs mest, vilket möjliggör effektivare stödinsatser från skolledare och lärare.
Gemensamt ramverk
Grupperna lyfte fram behovet av ett gemensamt ramverk för datainsamling och datasäkerhet. De påpekade vikten av tydligt definierade roller och ansvar, samt att etablera en process för att hantera nya behov och frågor som kan uppstå.
Risker med data-baserat beslutsfattande
Diskussionen fortsatte kring riskerna med data-baserat beslutsfattande, inklusive risken för bias och att vissa perspektiv kan missas. Deltagarna betonade vikten av rätt kompetenser för att definiera, välja ut och tolka data.
Sammanfattning från första dialogseminariet
I Sverige genomfördes det första dialogseminariet i september 2023. Seminariet diskuterade frågor om
- vilken data som finns tillgänglig
- hur datan kan användas för att öka kvalitén och likvärdigheten i skolan
- vilka möjligheter och utmaningar som finns kring användandet av den data som finns.

Micke Kring från RISE och Elin Johansson från Karlstad kommun i diskussion under dialogmötet.
Seminariet resulterade i ett antal punkter som har sammanställts och presenterats för alla länder som deltar i projektet.
Mycket data kan göra det svårt att sålla
- Det som framkom var att det finns mycket data på de olika nivåerna i skolan. Det kan göra det svårt att sålla ut den data som är relevant.
- Data behöver också analyseras vilket ställer krav på analyskunskap i organisationen.
- Data kan användas för att visa på skillnader mellan skolor gällande resultat och resurser men också som underlag för att ta beslut om vilka åtgärder som behöver göras för att utveckla kvalité.
- Olika data är relevant för olika nivåer i styrkedjan. För läraren kan det vara viktigt att analysera varje elevs utveckling medan huvudmannen kan vara intresserad av att mäta lärarnas utbildning och kompetens.
Deltagarna uppskattade att få diskutera dessa frågor med varandra och SKR kan inte nog betona värdet av att få diskutera angelägna frågor med medlemmar och andra aktörer inom skolan.
Deltagare i Agile EDU
- Representanter för huvudmannanivån från både kommunala och fristående huvudmän,
- Sveriges elevkårer,
- Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM),
- Research Institutes of Sweden (RISE),
- Swedish Edtech och Svenskt näringsliv samt
- Skolverket, i egenskap av samarbetspartner i projektet.
Informationsansvarig
-
Annika Agélii Genlott
Projektledare