Publicerad 11 december 2023

Fem steg för att utveckla kommunens civila försvar

SKR har tagit fram Trappan – en digital exempelsamling för dig som arbetar med civilt försvar och krisberedskap i kommunen.

– I Trappan samlar vi exempel från kommuner som gjort framsteg i utvecklingen av sitt civila försvar. Exemplen är så konkreta som det bara går för att vara enkla att använda och vi kommer successivt fylla på med fler. Vi vill rikta ett stort tack till de kommuner som bidragit hittills, säger Gunilla Glasare, ansvarig för civilt försvar på Sveriges Kommuner och Regioner.

Trappan är ett lättnavigerat system på skr.se som omfattar fem områden: Förberedelser, Beslut, Planering, Inköp/upphandling, Utbildning och övning. Några av de många frågor som Trappan svarar på är:

  • Hur kan vi identifiera samhällsviktiga verksamheter?
  • Vilka inköp har andra gjort?

Våga börja!

– Många kommuner har påbörjat mycket arbete med det civila försvaret. Men mitt tips till de som ännu inte kommit så långt är att kika på några kommuner som kommit lite längre och inspireras av dem. Det finns många områden att jobba med och man lär sig bäst när man kommer igång. Trappan kan vara till god hjälp, säger Rickard Vidlund, kommunchef i Öckerö kommun.

Bakgrund/Fakta

Trappan bygger på en idé av sex kommundirektörer (en från varje civilområde), och har sedan realiserats av SKR utifrån exemplen från flera kommuner. Vi kommer successivt att fylla på med fler exempel.

Trappan, planera kommunens civila försvar

SKR:s arbete med civilt försvar

Informationsansvarig

  • Michaela Stenman
    Handläggare/expert

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.