Kommunen behöver ta ställning till vilka lokala regler som ska meddelas utifrån sitt behov och de nya reglerna vad gäller eldning (3 kap. 1 d § 2 st) och bemyndigande att meddela föreskrifter.
Kommunen kan utifrån bemyndigandet (3 kap. 1 e §) meddela föreskrifter om förbud mot eller begränsning av eldning av trädgårds- och parkavfall för fall där
- eldning kan medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, eller
- annan hantering är mer lämplig
Tidigare bestämmelser om så kallade eldningsveckor inom visa områden som meddelats till skydd för människors hälsa kan överföras till avfallsföreskrifterna.
Eldningsförbud inom vissa områden nära känsliga verksamheter, där det är geografiskt motiverat på grund av risken för störningar eller vid viss väderlek (inversion) bör också kunna meddelas i avfallsföreskrifterna.
Ska eldning begränsas helt eller med eldningsveckor inom vissa områden kan kommunen besluta i föreskriften att ändå tillåta valborgs- och påskeldar under de aktuella helgerna.
Inskränkningar när det är lämpligt
Av den promemoria som regeringen remitterat inför förordningsändringarna motiverades lämpligheten på följande sätt (s. 13). Begreppet lämpligt fanns då bara i 3 kap. 1 d §.
Om en kommun erbjuder fastighetsnära insamling av trädgårds- och parkavfall är det sällan lämpligt att elda avfallet på fastigheten. Fastighetsnära insamling förekommer dock endast i liten omfattning i dagsläget. Om det är långt till kommunens insamlingssystem kan det vara lämpligt att elda trädgårds -och parkavfall på den egna fastigheten. Det kan också vara lämpligt om avfallet producerats på en fastighet där det är oländig terräng eller besvärliga förhållanden som gör det svårt att flytta avfallet från platsen. Dessa exempel är inte uttömmande om när eldning kan vara lämpligt
Kommunen bör kunna begränsa eller förbjuda eldning när den kommunala insamlingen eller mottagningen är väl utbyggd inom vissa områden.
De fastighetsägare eller nyttjanderättshavare som trots detta inte kan ta avfallet från fastigheten skulle i så fall vara hänvisade till att söka dispens från förbudet i avfallsföreskrifterna. Den ordningen bör förtydligas i avfallsföreskrifterna. En sådan dispens bör kunna handläggas av avfallsansvarig nämnd.
Ska eldning begränsas helt inom vissa områden kan kommunen besluta i föreskriften att ändå tillåta valborgs- och påskeldar under de aktuella helgerna.
Sveriges Kommuner och Regioner kommer tillsammans med Avfall Sverige inom kort med ett tillägg till tidigare publicerat underlag för kommunala avfallsföreskrifter. Länk kommer att läggas till här.
Andra bestämmelser om trädgårds- och parkavfall
Om det finns definitioner avseende trädgårdsavfall intagna i föreskrifterna bör de uppdateras till den definitionen som numera finns i 1 kap 5 a § avfallsförordningen. Med trädgårds- och parkavfall avses i denna förordning sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar. Förordning (2025:15).
Regler om att avfallet som eldas ska vara torrt eller att aska efter eldning ska hanteras på visst sätt kan fortfarande föreskrivas med stöd av 9 kap. 2 § avfallsförordningen.