Publicerad 1 juli 2024

Impact Innovation - Främjande och förebyggande insatser för hälsa och social välfärd

I ett erbjudande från SustainGov och Vinnova genomförs en utlysning med fokus på hur offentliga organisationer kan främja hälsa och social välfärd för alla invånare. Utlysningen öppnar 26 augusti 2024 och erbjuder en möjlighet för aktörer i samverkan att göra en systemanalys hur arbetet med främjande och förebyggande insatser kan bidra till en socialt hållbar omställning.

SKR medverkar som partner i SustainGov och bidrar med kompetens och nätverk för att identifiera och adressera systemproblematik som hindrar långsiktigt hållbara effekter på system- och samhällsnivå. Utlysningen är ett led i utvecklingen av SustainGovs insatser för en reformerad offentlig verksamhet.

Utlysningen Impact Innovation: Främjande insatser för hälsa och social välfärd, Vinnova

Syftet med insatsen är att bidra till SustainGovs mission genom att offentliga organisationer i ökad utsträckning främjar och förebygger hälsa och välbefinnande för alla invånare. Samhället har mycket att tjäna på främjande och förebyggande insatser. Men att ställa om verksamheter innebär ofta betydande systemutmaningar vilka behöver analyseras och ligga till grund för förändringsarbete.

Utlysningen finansierar genomförandestudier vars resultat kan ligga till grund för framtida insatser. Hypotesen är att olika former av försöksverksamhet som exempelvis testbädd, systemdemonstrator eller policylabb utgör en viktigt del i ett fortsatt arbete som kan komma att finansieras i ett nästa steg.

Erfarenheter från arbete med bådefrämjande som förebyggande insatser visar på svårigheter att uppnå bestående förändring. Därför är det viktigt att sökande aktivt involverar normerande och/eller styrande funktioner som exempelvis politiska företrädare, controllers, ekonomer och juridisk kompetens. Utlysningen fokuserar på insatser inom hälsa och social välfärd vilket till exempel kan handla om hälsofrämjande insatser för en åldrande befolkning, socialtjänstens omställning, ofrivillig ensamhet, unga i utanförskap.

Målet är att beviljade projekt i sina slutrapporter ska ha en tydlig bild av hur en omställning till förebyggande insatser kan förverkligas, vilka effekter som förväntas uppnås samt ett tydligt formulerat förslag för att säkerställa nästa steg.

Fakta

  • Projekt kan söka maximalt 500 000 kronor i bidrag med upp till 80 procents stödnivå.
  • Projekttiden är maximalt åtta månader.
  • Projektgruppen ska bestå av minst två organisationer från offentlig sektor, civilsamhälle, näringsliv eller akademi. Koordinerande part ska vara kommun, region eller statlig myndighet.
  • Utlysningen annonseras på Vinnovas webb.
  • Utlysningen planeras öppnas den 26 augusti och stänger 1 oktober.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Klas Danerlöv
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.