Publicerad 2 maj 2022

SKR och Svenska kyrkan lyfter vikten av hopp i orostider

Demokratin hotas idag på många sätt i vårt samhälle. Rysslands invasion av Ukraina är ett tydligt exempel. Våldsamma upplopp i våra städer som följd av hot från ett högerextremt parti är ett annat. I orostider behövs hopp – SKR och Svenska kyrkan anordnar den 9 maj ett gemensamt samtal på temat.

– Var och en har ett ansvar att agera när demokratin hotas. Oron är berättigad. Vi behöver handla klokt och vi behöver ett hopp som bär. Så motverkar vi att oron blir destruktiv genom att stressa oss eller förlama oss. Hur får vi hopp och hur behåller vi det? Det är viktiga allmänmänskliga frågor att tala om, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Samtalet äger rum den 9 maj klockan 10.30-12.00 i form av ett webbinarium. Den som deltar ska få med sig konkreta verktyg till sin verksamhet som kan bidra till mer hopp för att stå upp för vår demokrati. Deltar gör ärkebiskop Antje Jackelén tillsammans med talare som Daniel Poohl, VD för stiftelsen Expo, och Carola Gunnarsson (C), vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner.

– Många förtroendevalda i kommuner och regioner upplever hot och våld i sitt politiska uppdrag. Det är inte acceptabelt och ett direkt hot mot den lokala demokratin. Vi måste alla bli bättre på att uppmärksamma den ökande desinformationen, vars syfte är att underminera demokratiska organisationer och hela länder. Seminariet lyfter bland annat dessa frågor och hur vi tillsammans kan ge hopp och stå upp för demokratin, säger Carola Gunnarson, vice ordförande för SKR.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.