Publicerad 12 september 2023

Poddavsnitt #110 Inför EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet, vilket är en av de lagstiftande EU-institutionerna. Medborgarna väljer 21 Europaparlamentariker som företräder Sverige i Europaparlamentet.

– Jag tycker det här är ett lika viktigt val som de nationella valen. Det är vår chans som enskilda medborgare och väljare att vara med och påverka vilka som ska representera oss i en väldigt viktig institution inom EU-samarbetet, säger Klas Jansson.

Europaparlamentet utövar demokratisk kontroll över EU-kommissionen. Parlamentet granskar vad kommissionen gjort under mandatperioden och vad de vill göra resten av tiden. De väljer också kommissionens ordförande och hela kommissionen.

– 2018 undersökte SKR hur mycket EU-politiken påverkar kommunfullmäktiges- eller regionfullmäktiges dagordning. Då var det mellan 50 - 60 procent och det har sannolikt ökat, säger Malin Looberger.

I Sverige finns 15 Europadirekt kontor, som delvis är finansierade av EU-kommissionen, med kommunala huvudmän. Dessa kontor är viktiga kontaktpunkter för EU-kommissionen, men också för Europaparlamentet, för att göra aktiviteter - inte minst inför valet. Många EU-samordnare i kommunerna är också engagerade i arbete på europadirekt kontoret.

Avsnittet finns där poddar finns.

110 Inför EU-valet 2024

Medverkande

  • Klas Jansson, tf. kontorschef, Europaparlamentet Sverige
  • Malin Looberger, EU-samordnare, SKR

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.