Publicerad 25 juni 2024

Styra blocköverskridande och i minoritet, forskning

SKR har initierat en forskningsstudie i kommuner och regioner för att lära mer om hur det fungerar att styra i det nya politiska landskapet sedan 2014. Hur ser förutsättningarna ut och vilka verktyg är framgångsrika har varit centralt i arbetet.

Koalitionsbildningsprocesser – förberedelser för ett handlingskraftigt styre

Koalitionsbildningsprocesser i ett nytt politiskt landskap, juni 2018

Studien har fokus på att visa konkret hur kommuner och regioner kan bygga ett handlingskraftigt styre inför en ny mandatperiod. SKR ville lära mer om koalitionsförhandlingarna mellan partierna som genomfördes efter valet 2014 och andra former av formella eller informella överenskommelser som på ett eller annat sätt lagt en grund för den politiska styrningen.

Rapporten bygger på intervjuer med 26 ledande politiker i fem kommuner och två regioner. Syftet var att studera hur ledande politiker förbereder den politiska styrningen och ledningen av en kommun eller region för att forma framtidens välfärd och demokrati. Johan Wänström, Fil. Dr. på Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) Linköpings universitet, har genomfört alla intervjuer och skrivit rapporten.

Slutsatser

  1. Sakpolitiken utgör grunden för ett samarbete - Den traditionella vänster höger skalan är inte lika viktig i den lokala politiken. Huvudfrågan är; vilka möjligheter ser vi för medborgarnas bästa och vilka hinder finns?
  2. Samarbetsformerna i styrena – avgörande.
  3. Fördelningen av ledande poster, Jämbördiga parter, inga stödpartier.

Johan Wänström presenterar rapporten, 1 minut och 36 sekunder (YouTube)

Informationsansvarig

  • Lena Lindgren
    Projektledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.