Publicerad 5 juli 2024

EU-valet 2024

EU påverkar nästan alla verksamhetsområden inom kommun- och regionsektorn, både direkt och indirekt. Vad händer efter det genomförda EU-valet?

Europaparlamentets första plenarsessionen för den nya mandatperioden äger rum den 16-19 juli 2024 i Strasbourg. Innan dess bildar de nyvalda ledamöterna politiska grupper. Under den första plenarsessionen väljer Europaparlamentet sin nya talman, vice talmän samt beslutar om antalet ledamöter i varje utskott.

De politiska grupperna utser sedan ledamöter och suppleanter till utskotten, i proportion till parlamentets sammansättning. Vid de första utskottsmötena efter plenarsessionen väljs ordförande och vice ordförande för utskotten för två och ett halvt år.

Därefter väntas Ursula von der Leyen bli omvald som ordförande för EU-kommissionen. Övriga kommissionärskandidater bedöms i offentliga utfrågningar av Europaparlamentets ansvariga utskott under hösten. Den nya kommissionen måste därefter godkännas av Europaparlamentet.

Frågor och svar om den efterföljande processen efter EU-valet 2024, Europaparlamentet

Tidslinje: Timeline to new EU institutional leadership (PDF)

Om EU-valet – Europeiska regionkommittén (ReK)

Europeiska regionkommittén (ReK) är regionernas och kommunernas röst i Europeiska unionen (EU). Den företräder lokala och regionala myndigheter i hela EU och ger råd om ny lagstiftning som har konsekvenser för regioner och kommuner (70 % av all EU-lagstiftning).

European Elections 2024, Europeiska regionkommittén

Om EU-valet på nyhetssajten Europaportalen

Europaportalen bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa, producerar och sammanställer nyheter och ger aktuell överblick i olika ämnen. Här kan du ta del av status partigrupperna efter EU-valet.

EU-valet 2024, Europaportalen

Anders Henriksson krönika i Europaportalen: Kommuner och regioner kan stärka Sveriges röst

Om Europaportalen och dess ägare

Webbinarium och information om nätverk för EU-samordnare

SKR genomför regelbundet korta webbinarium (digitalt via Teams) och delar aktuell information om EU-frågor för lokala och regionala EU-samordnare. Nätverket är öppet för alla i kommuner och regioner. Information delas i nätverkets digitala samarbetsrum.

Ansök om att vara med i nätverk för EU-samordnare inkl. samarbetsrum

Delta i nätverk

Europeiska nätverket för regionala och lokala fullmäktigeledamöter

Om du är en lokal eller regional fullmäktigeledamot och vill veta mer om vad EU kan göra för din kommun eller region kan du delta i ett nätverk som drivs av EU-institutionerna.

Ansök om att gå med i Europeiska nätverket för fullmäktigeledamöter

Tillsammansnätverket

Alla kan delta i ett nätverk som värnar om demokratin. Nätverket drivs av Europaparlamentet med målet att få så många människor som möjligt att delta i Europas demokratiska liv och öka valdeltagandet till EU-valen.

Gå med i nätverket tillsammansieuropa.eu

Information om tillsammansieuropa.eu

Kort om valet till Europaparlamentet 2024

Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda EU-institutionen som stiftar lagar och beslutar om EU:s budget som påverkar alla medborgare.

2024 kommer Europaparlamentet att bestå av 720 folkvalda ledamöter. Sverige ska välja 21 ledamöter fördelade mellan olika politiska partier. De ingår i sin tur i en politisk grupp, för att en politisk grupp ska kunna bildas i Europaparlamentet krävs det minst 23 ledamöter som är valda i minst sju medlemsstater.

Informationsansvarig

  • Malin Looberger
    Handläggare
  • Gustaf Lundgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.