Publicerad 3 november 2020

Servering

Vid servering från buffé eller på tallrik måste information om maten innehåller eventuella allergena ingredienser presenteras i anslutning till maten.

Vid servering från buffé eller på tallrik ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergena ingredienser från EU:s allergenlista. Exempelvis ” innehåller mjölk, fisk, selleri” . De allergen som anges på listan är de som det är vanligast att vara allergiska eller överkänslig mot inom EU.

Om matgästen frågar efter det ska ni också kunna berätta om maträttens beteckning, vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.

Berätta eller visa på skyltar

Informationen till matgästerna kan lämnas muntligt eller skriftligt. Den kan skrivas på menyn eller på skyltar vid maten. Informationen får också lämnas på annat till exempel genom appar, digitala menyer eller liknande sätt om den samtidigt kan ges muntligt.

Om ni endast lämnar information när någon gäst frågar efter det måste ni tala om för matgästerna att ni kan berätta om eventuella allergener i maten. Till exempel med en skylt.

Ordlista

EU:s allergenlista

 1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
 2. Kräftdjur och produkter därav
 3. Ägg och produkter därav
 4. Fisk och produkter därav
 5. Jordnötter och produkter därav
 6. Sojabönor och produkter därav
 7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
 8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
 9. Selleri och produkter därav
 10. Senap och produkter därav
 11. Sesamfrön och produkter därav
 12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
 13. Lupin och produkter därav
 14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.