- Startsida
- Offentlig säker mat
- Livsmedelsinformation, märkning
- Kantinmat och dukade brickor
Kantinmat och dukade brickor
Köket måste lämna information om både mat som skickas ut som kantinmat eller som dukade brickor.
Utskick av kantinmat
Vid utskick av kantinmat, varm eller kall, ska det alltid finnas information om:
- innehåll av eventuella allergena ingredienser från EUs allergenlistaex. ” innehåller mjölk, fisk, selleri”
Om matgästen frågar efter det ska mottagningsköket också kunna lämna följande uppgifter:
- Beteckning (vad det är för maträtt) t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”
Informationen kan lämnas muntligt eller skriftligt. Om ni väljer att lämna informationen muntligt måste mottagningsköket kunna nå er i produktionsköket under tiden för servering. Skriftlig information kan skrivas/fästas på kantiner/vagnar eller skrivas på papper som följer med matleveransen. Det är viktigt att märkningen inte bara anges på ett lock som lätt kan hamna över annan mat. Informationen får också lämnas på annat sätt om den samtidigt kan ges muntligt t.ex. genom appar, digitala menyer eller liknande. Se även nedan om information vid utredd överkänslighet.
Utskick av dukade brickor
Köket måste lämna information om maten så att den som serverar brickan kan svara på matgästens frågor om innehållet. Det gäller innehåll av eventuella allergena ingredienser från EU:s allergenlista t.ex. ägg, vete, mjölk osv. Den som äter maten ska också kunna få veta vad det är för maträtt t.ex. ”pasta med lax och citronsås”.
Om verksamheten använder ett kostdataprogram, som all personal har tillgång till, kan informationen finnas där. Kostkort på brickorna kan också vara ett sätt att skicka med den information som behövs. Se även nedan om information vid utredd överkänslighet.