Publicerad 2 november 2020

Kantinmat och dukade brickor

Köket måste lämna information om både mat som skickas ut som kantinmat eller som dukade brickor.

Utskick av kantinmat

Vid utskick av kantinmat, varm eller kall, ska det alltid finnas information om:

  • innehåll av eventuella allergena ingredienser från EUs allergenlistaex. ” innehåller mjölk, fisk, selleri”

Om matgästen frågar efter det ska mottagningsköket också kunna lämna följande uppgifter:

  • Beteckning (vad det är för maträtt) t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”

Informationen kan lämnas muntligt eller skriftligt. Om ni väljer att lämna informationen muntligt måste mottagningsköket kunna nå er i produktionsköket under tiden för servering. Skriftlig information kan skrivas/fästas på kantiner/vagnar eller skrivas på papper som följer med matleveransen. Det är viktigt att märkningen inte bara anges på ett lock som lätt kan hamna över annan mat. Informationen får också lämnas på annat sätt om den samtidigt kan ges muntligt t.ex. genom appar, digitala menyer eller liknande. Se även nedan om information vid utredd överkänslighet.

Utskick av dukade brickor

Köket måste lämna information om maten så att den som serverar brickan kan svara på matgästens frågor om innehållet. Det gäller innehåll av eventuella allergena ingredienser från EU:s allergenlista t.ex. ägg, vete, mjölk osv. Den som äter maten ska också kunna få veta vad det är för maträtt t.ex. ”pasta med lax och citronsås”.

Om verksamheten använder ett kostdataprogram, som all personal har tillgång till, kan informationen finnas där. Kostkort på brickorna kan också vara ett sätt att skicka med den information som behövs. Se även nedan om information vid utredd överkänslighet.

Ordlista

EU:s allergenlista

  1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
  2. Kräftdjur och produkter därav
  3. Ägg och produkter därav
  4. Fisk och produkter därav
  5. Jordnötter och produkter därav
  6. Sojabönor och produkter därav
  7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
  8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
  9. Selleri och produkter därav
  10. Senap och produkter därav
  11. Sesamfrön och produkter därav
  12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
  13. Lupin och produkter därav
  14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.