Publicerad 2 november 2020

Allergi, överkänslighet

Köket ska få information om matgäster med utredd överkänslighet.

När maten lagas till en person med känd överkänslighet och portionen märks med namn på den som ska äta, så behövs ingen ytterligare information om den portionen.

Exempel: Hewin, 8, allergisk mot mjölkprotein

Hewin har en utredd allergi mot mjölkprotein, som köket har information om. Kocken gör en mjölkproteinfri variant av dagens rätt och lägger en portion i en särskild liten kantin till honom. Kantinen försluts och märks med Hewins namn. I detta fall krävs inte någon mer information om innehåll av allergener.

Information vid annan överkänslighet

EUs allergenlista innehåller 14 vanliga allergiframkallande livsmedel. Men allergi kan uppstå mot vilket livsmedel som helst, som innehåller protein. Andra överkänslighetsreaktioner kan också uppstå mot annat än protein.

Exempel: Klara, 12, allergisk mot morot

Klara, 12 år, har en utredd allergi som ger kraftiga reaktioner mot morot. För att hennes skollunch ska bli säker måste det finnas information om innehåll av morot, även om inte morot är med på EUs allergenlista.

Alternativt görs en specialportion till Klara, som märks med hennes namn. I så fall krävs ingen ytterligare märkning.

Ordlista

Allergi

Kroppens immunförsvar reagerar mot något som hos de flesta är ofarligt. Hur mycket av det allergiframkallande ämnet som krävs för reaktion varierar mellan individer från några mikrogram till flera gram. Reaktionen kommer vanligtvis direkt men kan ibland komma efter några timmar eller något dygn. Vanligast är symtom från hud, slemhinnor, luftvägar och magtarmkanal. I svåra fall kan en allergisk reaktion leda till anafylaktisk chock. Anafylaktisk chock behöver behandlas med adrenalin.

Läs vidare

EU:s allergenlista

 1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
 2. Kräftdjur och produkter därav
 3. Ägg och produkter därav
 4. Fisk och produkter därav
 5. Jordnötter och produkter därav
 6. Sojabönor och produkter därav
 7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
 8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
 9. Selleri och produkter därav
 10. Senap och produkter därav
 11. Sesamfrön och produkter därav
 12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
 13. Lupin och produkter därav
 14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Överkänslighetsreaktioner

Vissa livsmedel, bland annat citrusfrukter och vissa frukter och bär, kan ge en försämring hos en del små barn med eksem eller orsaka klåda och rodnad runt munnen. Reaktionen är inte en allergi.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.