Publicerad 2 november 2020
Faror och åtgärder vid upptining i tillagningskök
Faror
- Tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer på grund av att livsmedlets yta blir för varm vid upptining i rumstemperatur. Detta gäller varor som inte ska förvaras i rumstemperatur.
- Förorening med sjukdomsframkallande mikroorganismer/allergener från tinande varor om läckande vätska hamnar i annan mat.
Förebyggande åtgärder
- Planerad upptining sker i kyl.
- Snabb upptining alldeles före tillagning kan ske i kallt vatten.
- Det som ska tinas läggs på bleck el.dyl. som samlar upp vätska.
Kontroll och gränsvärden
Upptining får inte ske i rumstemperatur. Undantag är varor som kan förvaras i rumstemperatur t.ex. bröd.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Om varor av misstag legat och tinat i rumstemperatur, kontrollera temperaturen på ytan. Om temperaturen är under +8°C flyttas livsmedlet till kyl för att fortsätta tina där, eller i kallt vatten om det ska tillagas direkt. Om yttemperaturen är över +8°C bedöm om livsmedlet kan tillagas på ett säkert sätt. Det ska i så fall inte serveras utan värmebehandling.
Om vätska från det som tinar har hamnat i annan mat måste den upphettas före servering. Om vätskan läckt och medfört allergener till specialkost, ska den maten inte serveras som specialkost.