Publicerad 2 november 2020
Faror och åtgärder vid mottagning och avemballering i tillagningskök
Faror
- Tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer på grund av för hög temperatur i varorna. Mögel/skadedjur bland färskvaror.
- Tillförsel av föroreningar eller oläslig märkning på grund av skadat/smutsigt emballage, eller att varor blivit stående utomhus.
- Risk för Listeria monocytogenes på grund av för kort datum på vakuumpackade pålägg/rökt fisk.
Förebyggande åtgärder
- Avtala med leverantörer att de alltid tar kontakt med köket vid leverans så att varor inte lämnas utan uppsikt.
- Temperaturmätning i kyl- och frysvaror.
- Kontroll av emballage och märkning.
- Kontroll av kvalitén på färskvaror.
- Placering i kyl och frys så snart som möjligt.
- Smutsigt ytteremballage tas av innan varorna lastas in.
- Leveransvagnar tas inte in i köket.
- Kartonger ställs inte på arbetsytor i köket.
Kontroll och gränsvärden
- Kontroll görs vid varje leverans.
- Temperaturen på kylvaror ska vara enligt angiven förvaringstemperatur.
- Temperaturen på frysvaror ska vara -15°C eller kallare.
- Emballage ska vara helt och oskadat.
- Märkningen ska vara läslig och korrekt.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
- Trasiga/buckliga förpackningar tas inte emot/reklameras.
- Varor med för kort datum eller för hög temperatur reklameras. Bedöm om varorna kan användas. Det bör i så fall ske så snart som möjligt. Varor som haft högre temperatur än angiven förvaringstemperatur har förkortad hållbarhet. Detta måste markeras på förpackningen om varorna inte används på en gång.
- Färskvaror med mögelskador/skadedjur tas inte emot.
Dokumentation
Uppmätt temperatur samt eventuella avvikelser och åtgärder noteras på följesedeln, som sparas ett år.