Publicerad 2 november 2020
Faror och åtgärder vid märkning i tillagningskök
Faror
Bristande redlighet och risk för allergi- eller överkänslighetsreaktioner om mat blir märkt på fel sätt.
Förebyggande åtgärder
- Personal som ansvarar för märkning har utbildning/instruktion i de regler och riktlinjer som gäller, framförallt avseende allergener.
- All personal som transporterar eller tar emot mat och ska tolka informationen om maten har fått en genomgång av de rutiner som gäller detta.
Kontroll och gränsvärden
Kärlens/förpackningarnas märkning ska alltid stämma med innehållet. Skyltar vid serveringen ska alltid stämma med recepten på rätterna som serveras.
Kontroll sker vid varje servering/leverans.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Fel på märkning/information, som uppmärksammas innan maten serveras ska omedelbart justeras. Den personal som ansvarar för information om allergener på etiketter, matsedel, skyltar osv uppmärksammas på felet för att förebygga fler misstag. Fel som uppmärksammas efter servering meddelas också till den som ansvarat för informationen.