Publicerad 30 oktober 2020
Faror och åtgärder vid torrförråd i mottagningskök
Faror
- Skadedjur tar sig in i förrådet eller finns i förpackningar (t.ex. mjölbaggar) och förorenar livsmedlen.
- Mögel på grund av dålig ventilation eller att varor blir för gamla.
- Risk för allergen på grund av förväxling av varor eller öppna förpackningar.
Förebyggande åtgärder
- Förebyggande regelbunden kontroll av springor, dörrar, fönster och ventiler/ventilation.
- Insektsnät i fönster som öppnas. Regelbunden rengöring i förråd. Uppmärksamhet på eventuella skadedjur när förpackningar öppnas.
- Nya varor ställs längst in/underst vid inlastning. Livsmedel som inte ligger i originalförpackning märks med ompacknings-/tillagningsdatum och typ av livsmedel.
- Öppnade förpackningar återförsluts ordentligt.
Kontroll och gränsvärden
Dörrar och fönster ska sluta tätt och ventiler ska vara försedda med nät. Mögel, skadedjur och spår av skadedjur ska inte finnas i livsmedelsförråden. Förpackningar ska vara förslutna.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Närvaro av skadedjur ska åtgärdas omedelbart. Angripna livsmedel läggs i täta säckar och kasseras. Förrådet rengörs/saneras. Brister i lokalen ska åtgärdas så snart som möjligt. Allergianpassade livsmedel, som det kommit allergen i, ska inte användas till specialkosten.
Dokumentation
Brister och åtgärder i lokalen ska noteras
Dokumentationen sparas i ett år.