Publicerad 30 oktober 2020
Faror och åtgärder vid återupphettning i avdelningskök
Faror
Risk för överlevnad av sjukdomsframkallande bakterier eller virus vid återupphettning i för låg temperatur.
Förebyggande åtgärder
- Ätfärdig mat med lång hållbarhet i kyl utgör en risk för Listeria mot slutet av hållbarhetstiden.
- Detta gäller för riskgrupperna; äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
- Dessa livsmedel kan ändå användas om de upphettas till minst +70°C strax före servering.
Kontroll och gränsvärden
Vid varje tillfälle som livsmedel upphettas i syfte att avdöda Listeria. Temperaturen i hela maträtten/livsmedlet ska upp till minst +70°C.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Mat som upphettas i syfte att avdöda Listeria, men som inte med säkerhet uppnått +70°C ska inte serveras till riskgrupper för Listeriainfektion.