Publicerad 29 april 2024

VARIShort samt frågor om komplikationer ett år efter behandling

Syfte: VARIShort är ett formulär med frågor om besvär av åderbråck, som används inför åderbråcksbehandling samt för uppföljning ett år efter behandling och då i kombination med frågor om eventuella komplikationer.

Copyright: Swedvasc 2020, Lena Blomgren

Version: VARIShort

Licens: För detta formulär behövs ingen licens. Det är fritt att använda för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering.

Målgrupp: Patienter som ska få eller har fått behandling för åderbråck.

Beskrivning

Uppföljningen ett år efter åderbråcksbehandling består av två delar: frågor om komplikationer efter behandlingen samt VARIShort med frågor om besvär under den senaste veckan.

Om patienten svarar på formuläret efter behandling, inleds den med frågor om nuläge och förekomst av komplikationer, som till exempel nervskada, infektion eller bensår. Frågorna besvaras med ja eller nej. Frågan om ”annan komplikation” kan preciseras med fritextsvar. Om patienten svarat ja på fråga om bensår, anges också hur många månader bensåret funnits och om det uppstått efter operationen.

I VARIShort svarar patienten på frågor om förekomsten av olika besvär under den senaste veckan: tunga ben, värk, svullnad, bultande känsla och klåda. Besvären skattas på en sexgradig skala från Ingen del av tiden (0 poäng) till Hela tiden (5 poäng).

Därefter anger respondenten om åderbråcken påverkat benets eller benens utseende under den senaste veckan. Frågan besvaras utifrån en femgradig skala, från Inget alls (0 poäng) till Väldigt mycket (4 poäng).

En avslutande fråga avser om åderbråcken har begränsat arbetsförmåga eller dagliga aktiviteter under den senaste veckan. Frågan besvaras utifrån en sexgradig skala, från Inte alls (0 poäng) till Jag har inte kunnat arbeta/vara aktiv (5 poäng).

Genomförande

Instruktion till patienten i samband med uppföljning av behandling: För ett år sedan opererades du p.g.a. åderbråck på NN. Vi vill nu följa upp hur det gått för dig genom att ställa några frågor och hoppas att du vill svara på dem. Sista frågan är om du vill ha kontakt med oss för rådgivning eller ny undersökning.

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor efter åderbråcksbehandling, ettårsuppföljning.

Tolkning

I VARIShort summeras poängen för frågorna om symtom den senaste veckan, påverkan på benets utseende och arbetsförmåga. Högsta möjliga poäng är 34. Ju högre poäng, desto större negativ inverkan på patientens livskvalitet.

Referenser

Hultman KH, Sinabulya H, Blomgren L. Validation of a Swedish version of a short patient-reported outcome measure for superficial venous insufficiency. J Vasc Surg Venous Lymphat Disord. 2021 Mar;9(2):416-422.e4. doi: 10.1016/j.jvsv.2020.07.005. Epub 2020 Jul 29. PMID: 32736096.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32736096/

Mer information

VARIShort ingår i Nationellt vårdprogram för venös sjukdom i benen – varicer och venösa bensår.

Nationellt vårdprogram för venös sjukdom i benen – varicer och venösa bensår

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.