Publicerad 29 april 2024

Montgomery-Asberg Depression Rating Scale – Självrapportering (MADRS-S)

MADRS-S syftar till att ge en bild av patientens aktuella sinnestillstånd och används som stöd vid bedömning av depression.

Copyright: Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri, Karolinska Institutet, Stockholm

Version: MADRS-S

Licens: För detta formulär behövs ingen licens. Det är fritt att använda för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering.

Målgrupp: Anges ej

Beskrivning

MADRS-S innehåller nio påståenden om tillstånd och känslor. Patienten ombeds gradera i vilken utsträckning dessa erfarits under de senaste tre dygnen.

MADRS-S mäter följande symptom på depression:

  • Sinnesstämning
  • Oroskänslor
  • Sömn
  • Matlust
  • Koncentrationsförmåga
  • Initiativförmåga
  • Känslomässigt engagemang
  • Pessimism
  • Livslust

Frågorna har fyra eller fem svarsalternativ som fördelar sig över 0–6 poäng. Frågorna skattas enligt en sjugradig skala med fyra definierade och tre mellanliggande icke-definierade skalsteg.

Formuläret kan användas som ett stöd vid bedömning av depression och kan även vara ett komplement till den kliniker-administrerade MADRS i forskningssammanhang och inom klinisk verksamhet.

MADRS-S har visat sig vara känsligt för förändring i graden av depression, varför den lämpar sig för att mäta effekten av behandling samt hur depressionen förändras över tid.

Tänk på att självskattning endast är ett hjälpmedel för behandlingsuppföljning. Diagnostik av depression sker i första hand i mötet med patienten. En del patienter kommer att underskatta respektive överskatta sina problem.

Genomförande

MADRS-S tar 5–10 minuter att svara på.

Instruktioner till patienten: Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av Ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att Du skall försöka gradera hur Du mått under de senaste tre dygnen.

Formuläret innehåller en rad olika påståenden om hur man kan må i olika avseenden. Påståendena uttrycker olika grader av obehag, från frånvaro av obehag till maximalt uttalat obehag.

Markera den siffra som Du tycker bäst stämmer med hur Du mått de senaste tre dagarna. Tänk inte alltför länge, utan försök arbeta snabbt.

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor om depressionssymtom.

Tolkning

Enskilda symptom skattade med en poäng 4 eller högre talar för kliniskt signifikant besvärsgrad.

MADRS-S innehåller inga delskalor. Poängen ligger mellan 0 och 6 för varje fråga, vilket ger en möjlig totalsumma mellan 0 och 54 poäng. Högre poäng indikerar mer allvarlig depression. Vid användning av MADRS-S är det viktigt att titta på vilka frågor som ger höga poäng, till exempel bör extra uppmärksamhet riktas mot höga poäng på fråga 9 om “livslust”.

Gränsvärden kan användas för att få en bild av hur en individs eller en grupps skattningar förhåller sig till skattningar av individer som inte har någon problematik. Gränsvärden kan ge en indikation om hur problematiken ser ut, om det bör göras ytterligare utredningar samt vad som kan vara relevant att titta närmare på.

Det är alltid upp till klinikern att utifrån erfarenhet och kunskap göra en samlad bedömning. Gränsvärden ska därför endast ses som vägledande och ytterligare information bör alltid inhämtas för en mer komplett bedömning.

Svenska normer för tolkning av MADRS-S:

0–12 poäng: väsentligen obesvärad

13–19 poäng: mild depression

20–34 poäng: måttlig depression

≥35 poäng: svår depression

För fråga 9 om normal aptit på livet görs en särskild tolkning enlig nedan:

1–2: meningslöshetskänslor

3–4: suicidtankar

5–6: suicidplaner

Versioner

Skattningsskalan finns i två versioner: MADRS för expertbedömning med tio frågor, samt MADRS-S för självskattning med nio frågor.

Skalan MADRS (Montgomery Åsberg Depression Scale) introducerades 1979. Den konstruerades på bas av skattningar av engelska och svenska patienter med hjälp av en omfattande psykopatologisk skattningsskala, CPRS (Comprehensive psychopatological rating scale).

MADRS är väl studerad och har använts i många studier vid behandling med antidepressiva läkemedel, framför allt i Europa.

MADRS: MADRS | Montgomery-Asberg Depression Rating Scale described in ePROVIDE (mapi-trust.org)

Referenser

Svanborg P, Asberg M. A comparison between the Beck Depression Inventory (BDI) and the self-rating version of the Montgomery Asberg Depression Rating Scale (MADRS). J Affect Disord. 2001 May;64(2-3):203-16

Svanborg P, Asberg M. A new self-rating scale for depression and anxiety states based on the Comprehensive Psychopathological Rating Scale. Acta Psychiatr Scand. 1994 Jan;89(1):21-8

Mer information

Om MADRS-S på MAPI Research Trust

Formuläret rekommenderas i:

Nationellt kliniskt kunskapsstöd – Depression

Vårdförlopp – Depression hos vuxna

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.