Publicerad 29 april 2024

Hälsoformulär Rand-36, hälsa

Syfte: RAND-36 mäter hur individen skattar sin hälsa, sitt välmående och sin funktionsförmåga i vardagslivet.

Copyright: RAND Corporation, USA, äger upphovsrätt till originalet, som togs fram inom Medical Outcomes Study. Svensk översättning enligt internationell upphovsrättslagstiftning gjord 2013 av dåvarande PROMcenter, Registercentrum Syd, Karlskrona/Eyenet Sweden och Registercentrum Västra Götaland.

Version: RAND 36-Item Health Survey (Version 1.0)

Licens: För detta formulär behövs ingen licens. Det är fritt att använda för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering.

Målgrupp: Vuxna

Beskrivning

Formuläret RAND-36 omfattar 35 frågor inom åtta hälsodimensioner:

  • fysisk funktion (10 frågor)
  • fysisk rollfunktion (fysiska begränsningar) (4 frågor)
  • emotionell rollfunktion (emotionella begränsningar) (3 frågor)
  • social funktion (2 frågor)
  • psykiskt välbefinnande (5 frågor)
  • vitalitet (4 frågor)
  • smärta (2 frågor)
  • allmän hälsa (5 frågor).

Dessutom finns en övergripande fråga som mäter upplevd hälsoutveckling under de senaste 12 månaderna.

Tidsintervallen varierar för olika frågor: I allmänhet, jämfört med för ett år sedan, nuvarande hälsa (en typisk dag), respektive de senaste 4 veckorna.

Respondenten skattar graden av besvär inom de olika dimensionerna på en skala med tre, fyra, fem eller sex svarsalternativ, med undantag för två frågor som besvaras med ja eller nej.

Genomförande

Det tar 5–10 minuter att besvara enkäten.

Instruktion till respondenten: RAND-36 handlar om din hälsa och funktion i vardagen. Välj det svarsalternativ som stämmer bäst för dig på varje fråga.

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor om hälsa och livskvalitet.

Tolkning

Respondentens skattning omkodas i två steg, enligt principen ju mer gynnsamt svarsalternativ, desto högre poäng. Först poängsätts alla svar, så att det bästa alternativet får 100 poäng och det sämsta alternativet får 0 poäng. Om frågan har tre svarsalternativ blir poängen 100, 50 och 0. Om frågan har fem alternativ blir poängen 100, 75, 50, 25 och 0 osv.

Poängen för respektive svarsalternativ svarar alltså mot antal procent av högsta möjliga poäng. Observera att poängens storleksordning skiftar beroende på hur svarsalternativen är utformade.

I nästa steg beräknas den genomsnittliga poängen för respektive hälsodimension, genom att summan av poängen för svaren på frågorna i dimensionen delas med antalet besvarade frågor som ingår. Minst hälften av frågorna inom en dimension måste vara besvarade för att ett genomsnittsvärde för dimensionen ska kunna beräknas.

Resultaten kan därefter presenteras i en grafisk så kallad hälsoprofil i ett stapeldiagram, där hälsodimensionerna är graderade i en skala från 0–100. Ju högre poängtal, desto bättre välbefinnande/funktion/livskvalitet.

Uteblivna svar tas inte med i beräkningen av poängen.

Versioner

Svenska RAND-36 är en nyöversättning av SF-36 som utvecklades av amerikanska RAND Corporation på 1980-talet. Den tillhandahålls fortfarande som en fri och gratis resurs av företaget.

Svenska SF-36 är en översättning från 1990-talet av en vidareutveckling av den ursprungliga amerikanska SF-36. Rättigheterna till den (och andra vidareutvecklingar, som SF-12) och alla översättningar innehas idag av ett amerikanskt företag som tar ut en licensavgift för all användning av formuläret.

Nyöversättningen RAND-36 är en lätt moderniserad version av gamla svenska SF-36, men tillräckligt lik för att ge jämförbara svar från respondenterna. Dock sker beräkningen av två av delskalorna (General Health/Allmän hälsa och Bodily Pain/Smärta) lite annorlunda i RAND-36, varför en omräkning måste göras innan skalpoängen helt kan jämföras eller poolas.

Referenser

Orwelius, L., Nilsson, M., Nilsson, E. et al. The Swedish RAND-36 Health Survey - reliability and responsiveness assessed in patient populations using Svensson's method for paired ordinal data. J Patient Rep Outcomes 2(1):4, 2017.

Ohlsson-Nevo, E., Hiyoshi, A., Norén, P. et al. The Swedish RAND-36: psychometric characteristics and reference data from the Mid-Swed Health Survey. J Patient Rep Outcomes 5, 66 (2021)

Hays, R.D., Sherbourne, C.D., Mazel R.M. The RAND 36-Item Health Survey 1.0. Health Econ. 1993 Oct;2(3):217-27

Mer information

The RAND-36 Measure of Health-Related Quality of Life

RAND-36 ingår i Nationellt kliniskt kunskapsstöd för Hereditära retinala sjukdomar, samt Riktlinje för uppföljning av vuxna patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning.

Kliniskt kunskapsstöd: Hereditära retinala sjukdomar

Riktlinje för uppföljning av vuxna patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.