Publicerad 29 april 2024

Quick version of the Disabilities of Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (QuickDASH)

Syfte: QuickDASH används för att mäta fysisk funktion och symptom hos patienter med en eller flera muskuloskeletala (muskler, brosk, skelett) skador i arm, axel eller hand.

Copyright: QuickDASH © Institute for Work & Health 2006. All rights reserved

Version: QuickDASH 2010

Licens: Nationell formulärsamling har licens för detta formulär som innebär att det är fritt att använda inom klinisk vård för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering. För forskningsstudier krävs egen överenskommelse.

Målgrupp: Vuxna

Beskrivning

DASH står för Disabilities of Arm, Shoulder and Hand Questionnaire, dvs. funktionsbegränsningar i arm, axel och hand. QuickDASH mäter fysisk och social funktion, inklusive arbete, symtom och aktiviteter i dagligt liv.

Enkäten omfattar elva frågor.

De inledande frågorna 1–6 avser hur lätt eller svårt patienten tycker det är att göra olika vardagliga aktiviteter, till exempel att öppna en burk, bära matkassar eller portfölj eller att tvätta sig på ryggen. Patienten svarar med ett av fem alternativ, från Ingen svårighet till Omöjligt att göra.

Fråga 7 avser i vilken utsträckning besvären har stört det vanliga sociala umgänget under den senaste veckan. Frågorna besvaras med alternativ på en femgradig skala, från Inte alls till Väldigt mycket.

Fråga 8 avser i vilken utsträckning som besvären har stört patientens vanliga arbete eller andra dagliga aktiviteter under den senaste veckan. Frågorna besvaras med alternativ på en femgradig skala, från Inte alls till Väldigt mycket.

I frågorna 9–10 skattar patienten graden av värk/smärta och stickningar i arm, axel eller hand under den senaste veckan, i fem steg från Ingen till Mycket svår

Den avslutande fråga 11 avser om patienten haft svårt att sova under den senaste veckan, till följd av värk/smärta i arm, axel eller hand, och besvaras med ett av fem alternativ, från Inte alls till Mycket stor svårighet.

Genomförande

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor om symtom och förmåga i arm, axel och hand.

Instruktion till patienten:

Denna enkät berör dina symtom och din förmåga att utföra vissa aktiviteter.

Svara på varje fråga, baserat på hur du har mått den senaste veckan, genom att kryssa för ett svarsalternativ för varje fråga. Om det är någon aktivitet du inte har utfört den senaste veckan får du kryssa för det svar som du bedömer stämmer bäst om du hade utfört aktiviteten.

Det har ingen betydelse vilken arm eller hand du använder för att utföra aktiviteten. Svara baserat på din förmåga oavsett hur du utför uppgiften.

Tolkning

Alla frågor har fem svarsalternativ som ger 1–5 poäng. Ju större besvär eller svårigheter desto högre poäng. Minst tio av de elva frågorna måste vara besvarade för att formuläret ska ge ett giltigt resultat.

Den sammanlagda poängen divideras med antal besvarade frågor för att beräkna en genomsnittlig poäng mellan 1 och 5.

För att det ska bli lättare att jämföra resultatet med andra tester som ger resultat på en 100-skala, görs därefter en omräkning enligt följande:

Genomsnittspoängen minskas med 1 och multipliceras med 25 för att ge ett värde mellan 0 och 100.

Exempel: Patienten har besvarat elva frågor. Summan av svaren blir 38. Genomsnittspoängen blir då 38/11=3,45.

För att räkna om till skalan 0–100 minskas poängen med 1, dvs 3,45 – 1=2,45. Detta värde multipliceras med 25, vilket ger poängen 2,45 x 25 = 61,5 poäng.

Ju svårare besvären är, desto högre blir poängen.

Versioner

QuickDASH är en förkortad version av Disabilities of Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (DASH) som omfattar 30 frågor om funktionsbegränsningar och symtom, plus åtta tilläggsfrågor om hur besvären påverkar patienten i arbetslivet eller i samband med utövning av sport eller musik.

QuickDASH-9 omfattar samma frågor som QuickDASH, förutom frågorna om stickningar i armen och sömnproblem. Enkäten omfattar inte heller modulerna om arbetsliv eller idrotts- och musikutövning: QuickDASH-9

Referenser

Beaton DE, Wright JG, Katz JN, and the Upper Extremity Collaborative Group. Development of the QuickDASH: Comparison of three item-reduction approaches. Journal of Bone and Joint Surgery 2005a; 87A(5):1038-1046

Kennedy CA, Beaton DE, Solway S, McConnell S, Bombardier C. Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH). The DASH and QuickDASH Outcome Measure User’s Manual, Third Edition. Toronto, Ontario: Institute for Work & Health, 2011

Mer information

DASH egen webbplats

Om QuickDASH på Mapi Research Trust

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.