Publicerad 10 april 2024

Fas 3: Innehåll

Målet med fas 3 är att utarbeta ett kunskapsbaserat kunskapsstöd och konsekvensbeskrivning i enlighet med identifierade behov av kunskapsstöd.

Fas 3 i huvudprocess för att ta fram kunskapsstöd

Klicka på bilden för att förstora den.

Ansvar och genomförande: NAG

Klart innan nästa fas: alla delmoment i fas 3 samt alla beslut i beslutspunkt C ska vara tagna.

Fas 3 består av fyra delmoment:

1. Utarbeta kunskapsunderlag

1. Utarbeta underlag för kunskapsstödet utifrån instruktioner i generiskt ramverk (metodboken). Metoden Agree II används vid bedömning av kvalitet hos andras rekommendationer. Se instruktion för när den används i det generiska ramverket.

Film om generiskt ramverk

Generiskt ramverk (PDF) Pdf, 374 kB.

Agree II instruktionsbok (PDF)

Agree II skattningsformulär (Word) Word, 24 kB.

2. Dokumentera vad som ligger till grund för rekommendationerna i kunskapsstödet. Använd dokumentmallen för detta, se instruktion i mallen. Dokumentet finns hos Inera.

Dokumentmall för grund för rekommendation, mall

3. Om bilder och illustrationer ska finnas i kunskapsstödet behöver regler för bilder och illustrationer följas:

  • Bilder eller illustrationer kan användas i kunskapsstödet då de förstärker väsentlig information. Bilder ska inte användas som dekoration eller för att lätta upp en text.
  • Alla bilder behöver ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd för publicering och för spridning som öppen data. NPO/NSG eller NAG ansvarar för att inhämta sådant tillstånd. Påbörja inhämtandet av tillstånd tidigt i arbetsprocessen då det kan ta tid. En bild utan tillstånd kan varken skickas ut på granskningsrunda 2 eller publiceras.
  • Det är regionen som är rättsligt ansvarig för att rättigheterna finns och att de är korrekta. Kontakta er sjukvårdsregionala kommunikatör för stöd och vägledning vid behov.

Kontaktuppgifter sjukvårdsregionala kommunikatörer

  • Var uppmärksam så att bilder inte innehåller reklam eller uppgifter som exempelvis namn och personnummer i kanten av en röntgenbild. Sådana uppgifter måste redigeras bort.
  • Bilder kan ha filformaten png, jpg eller gif. Bilden behöver ha minst 72 dpi i upplösning för att visas på webben.

2. Sammanställa och skriva kunskapsstöd

1. Delta vid ert bokade uppstartsmöte del 2 med redaktionen innan ni börjar skriva.

2. Skriv kunskapsstödet i dokumentmallen för kliniskt kunskapsstöd eller vårdförlopp. För vårdförlopp finns även mall för flödesschema och patientresa. Om det finns behov av en bilaga skriv den enligt dokumentmallen för bilagor. Följ skrivinstruktioner, skrivregler och språkliga riktlinjer, termlistan och riktlinjer för länkar.

Stödmaterial för skrivarbete
3. Behöver frågor om levnadsvanor hanteras i kunskapsstödet? Ta stöd i den generiska modellen för detta. Det gäller för levnadsvanor kring tobaks- och nikotinbruk, alkoholvanor, matvanor och fysisk aktivitet.

Generisk modell för levnadsvanor

4. Behöver frågor om rehabilitering och försäkringsmedicin hanteras i kunskapsstödet? Ta stöd i den generiska modellen för detta. Modellen ska säkerställa att rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete beskrivs och integreras på ett enhetligt sätt i kunskapsstödet. Vid behov av stöd, kontakta NPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin som har tagit fram modellen.

Skrivinstruktion: Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete för integrering i vårdförlopp (PDF) Pdf, 402 kB.

5. Om kunskapsstödet är ett vårdförlopp diskutera hur risker för över- och underdiagnostik samt över- och underbehandling kopplat till vårdförloppet kan minskas. Ta stöd av checklistan. Resultatet från genomgången av checklistan är ett stöd i utarbetande av vårdförloppet.

Checklista över- och underdiagnostik

6. Säkerställ att kunskapsstödet är skrivet i enlighet med behovsanalys och uppdragsbeskrivning, i avstämning med NPO eller NSG och NAG.

7. Genomför vid behov löpande avstämning med redaktionen och stödfunktionen om hur arbetet fortskrider.

3. Utarbeta konsekvensbeskrivning

1. NAG gör en bedömning i samråd med NPO och det sjukvårdsregionala värdskapet om en konsekvensbeskrivning behöver tas fram. Se vägledningen för stöd i beslutet. Om arbetet tas fram av en NSG: kontakta stödfunktionen för stöd.

Konsekvensbeskrivning, vägledning (PDF) Pdf, 391 kB.

2. Om beslut tas att en konsekvensbeskrivning ska utarbetas görs det i enlighet med vägledning och mall.

Konsekvensbeskrivning, mall (Word) Word, 217 kB.

4. Indikatorer

Utarbeta indikatorer utifrån rutin och mall för detta. Detta gäller främst ifall kunskapsstödet är ett vårdförlopp. Om det finns ett stort behov av indikatorer för annat typ av kunskapsstöd, kontakta stödfunktionen via funktionsbrevlådan kunskapsstyrning-vard@skr.se.

Indikatorer för vårdförlopp, rutin (Word) Word, 224 kB.

Beslutspunkt C

Beslut som krävs:

NAG, NPO och redaktion (alternativt NAG, NSG och stödfunktionen) är ense om att kunskapsstödet och eventuell konsekvensbeskrivning är klart för att gå över i Fas 4a.

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.