Publicerad 12 mars 2024

Fas 4c: Fastställande och publicering

Målet med fas 4c är att fastställa och publicera kunskapsstödet.

Fas 4c i huvudprocess för att ta fram kunskapsstöd

Klicka på bilden för att förstora den.

Ansvar och genomförande: NAG

Klart innan nästa fas: alla delmoment i fas 4c samt alla beslut i beslutspunkt E och F.

Fas 4c består av följande moment:

1. Efter granskningsrunda 2, uppdatera kunskapsstödet utifrån inkomna synpunkter. Färdigställ slutversion av kunskapsstödet och eventuella bilagor, till exempel konsekvensbeskrivning och grund för rekommendation.

2. Beslutspunkt E sker här.

3. Följ instruktionerna för publicering som finns hos Nationellt kliniskt kunskapsstöd, se längst ner på webbsidan nedan.

Instruktion för publicering, nationelltklinisktkunskapsstod.se

4. Genomför kommunikationsinsatser för stöd till införande av kunskapsstödet enligt nedan. Dessa planeras tillsammans med sjukvårdsregional kommunikatör.

Kontaktuppgifter sjukvårdsregionala kommunikatörer

  • Ta fram kortfattad text om kunskapsstödet för publicering på kunskapsstyrningvard.se.
  • Filmade intervjuer kan göras med dem som tagit fram kunskapsstödet, till exempel ordförande och patientföreträdare i den nationella arbetsgruppen. Filmerna publiceras tillsammans med annat stödmaterial på kunskapsstyrningvard.se.
  • För godkända vårdförlopp, skapa en presentation som publiceras som stödmaterial på kunskapsstyrningvard.se. Presentationer för övriga kunskapsstöd kan också publiceras på webben vid behov. Rådgör med sjukvårdsregional kommunikatör.

Vårdförlopp presentation, mall (PPTX) Powerpoint, 3 MB.

  • Meddela berörda professions- och patientföreningar om kunskapsstödet.
  • Pressmeddelande till relevanta medier kan tas fram om det finns ett stort intresse för området.
  • När kommuner omfattas av ett kunskapsstöd, kontakta gärna nätverket för Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS). Även stödfunktionen vid SKR kan hjälpa till.

Kontaktuppgifter RSS

5. Planera för ett seminarium om kunskapsstödet är omfattande och behov finns för att tydliggöra mål och syfte. Seminariet bör vara 20–40 minuter och direktsänds via webben en tid efter godkännande. Seminariet ska spelas in och textas för att kunna ses i efterhand. Ytterligare seminarium rekommenderas om viktiga lärdomar eller större revidering görs av kunskapsstödet.

  • För att få in anmälningar till seminariet, skapa ett anmälningsformulär i ett digitalt verktyg eller följ er sjukvårdsregionala rutin.
  • Seminariet ska publiceras på kunskapsstyrningvard.se som ett evenemang. Fyll i information om seminariet i mallen nedan och skicka till stödfunktionens funktionsbrevlåda.

Seminarium på webben, mall (Word) Word, 215 kB.

  • Endast nödvändig information som datum och tid behövs i formuläret. Övrig information som syfte och målgrupp bör finnas på webben.
  • När evenemanget publiceras på webben går information om detta ut till prenumeranter av evenemang. Exempelvis regionernas funktionsbrevlådor. Dela gärna länken i relevanta nätverk och kanaler. Använd då länken till webbsidan, inte formuläret.

6. Skriv eller uppdatera förvaltningsplan för kunskapsstödet. NPO/NSG har en gemensam förvaltningsplan för alla sina kunskapsstöd.

7. Information om hur regionerna arbetar med införande kan man vid intresse läsa mer om nedan.

Införande av vårdförlopp

Verksamhetsutveckling

Beslutspunkt E

Beslut som krävs:

NPO/NSG godkänner publicering utifrån kriterierna för godkännande.

Kriterier för godkännande av kunskapsstöd (PDF) Pdf, 150 kB.

Beslutspunkt F

Beslut som krävs:

NPO/NSG godkänner förvaltningsplanen för kunskapsstödet.

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.