Fas 2: Uppstart
Målet med fas 2 är att NPO/NSG och NAG ska få en samsyn kring behovet av ett kliniskt kunskapsstöd, och hur det på bästa sätt kan svara mot de behov som finns. NPO/NSG och NAG ska enas om syfte, målgrupp och avgränsningar för kunskapsstödet, säkerställa samordning med angränsande kunskapsstöd samt genomföra uppstartsmöte med stödfunktionen och den nationella redaktionen.
Ansvar och genomförande: NAG i samråd med NPO/NSG.
Klart innan nästa fas: alla delmoment i fas 2 samt alla beslut i beslutspunkt B ska vara tagna.
Fas 2 består av följande moment:
1. Genomför introduktionsutbildning för patientföreträdare med stöd av rutin för patientmedverkan och introduktionsutbildningen, som finns på den här sidan:
Rutin för patientmedverkan samt introduktionsutbildning för patientföreträdare
2. Samla NAG till ett första möte för att starta igång arbetet. Använd gärna de administrativa stödmaterialen för detta möte och framtida möten för NAG. Punkterna nedan genomförs vid NAGs första möten.
Bokningsrutin för möten (PDF) Pdf, 232 kB.
Deltagarförteckning mall (XLSX) Excel, 66 kB.
Dagordning mall (Word) Word, 248 kB.
- Fördjupa er i behovsanalys och diskutera avgränsningar för kunskapsstödet.
- Justera uppdragsbeskrivningen vid behov (i samråd med NPO/NSG) och nå samsyn om målen med arbetet.
- Senare i processen när NPO/NSG ska godkänna kunskapsstödet för publicering kommer de utgå ifrån särskilda kriterier. Läs igenom dem redan nu så ni har med er under arbetets gång vad kunskapsstödet kommer bli bedömt utifrån (Se beslutspunkt E).
- Boka in NAG att delta vid uppstartsmöte del 1, som anordnas av stödfunktionen. Processledaren har datum för dessa. Uppstartsmötet går även att se som en digital inspelning. Kontakta stödfunktionen för länk till inspelningen.
3. Inhämta patienterfarenheter. För vårdförlopp utarbetas även patientresa.
Inhämta patienterfarenheter (PDF) Pdf, 230 kB.
4. Delta vid uppstartsmöte del 1. Innan du deltar i uppstartsmöte del 1, se filmen om generiskt ramverk (metodboken).
Filmen i Fas 3 under delmoment 1: Utarbeta kunskapsstöd
5. NPO och NAG kontaktar den sjukvårdsregionala samordnaren i den sjukvårdsregion som har värdskap för NPO. Diskutera med den sjukvårdsregionala samordnare vilken förankringsprocess som passar bäst för kunskapsstödet (förankringsprocessen sker senare i Fas 4b). Är ni en NSG som utarbetar kunskapsstödet, kontakta stödfunktionen för stöd i detta moment. Detta moment är viktigt för att kunna göra en tidsplan för arbetet.
6. Kontakta utsedd hälsoekonom från den sjukvårdsregion som har värdskap för NPO, för stöd och diskussion om eventuellt arbete med konsekvensanalys. Den sjukvårdsregionala samordnaren har kontaktuppgifter. Är ni en NSG som utarbetar kunskapsstödet, kontakta stödfunktionen för stöd i detta moment.
7. Boka in uppstartsmöte del 2 (Introduktion med redaktionen).
Beslutspunkt B
Beslut som krävs:
I dialog med redaktionen har NPO/NSG och NAG en gemensam övergripande plan för hur arbetet ska fortlöpa. Preliminärt datum för granskningsrundor och tidpunkt för ungefärlig publicering har föreslagits. Datum för granskningsrundor och publicering finns längre ner på den här sidan hos Inera: