Asylsökande har som regel inte rätt till ekonomiskt bistånd av kommunen. Dessa personers behov av boende och ekonomiskt stöd ska huvudsakligen tillgodoses genom reglerna i lagen om mottagande av asylsökande, LMA. Den som omfattas av LMA har inte rätt till bistånd enligt SoL för sådana förmåner som kan fås enligt LMA.
Kommunen kan undantagsvis bli ansvarig för att utge ekonomiskt bistånd/stöd till asylsökande:
Asylsökandes rätt till bistånd enligt LMA omfattar:
Sådant bistånd som asylsökande inte kan få enligt LMA kan bli aktuellt enligt SoL. Vilka insatser som kan komma ifråga är dock inte helt klart, exempelvis är det oklart vad som omfattas av logi-begreppet i LMA. I förarbetena nämns som exempel att kommunens ansvar för att undgå att barn far illa omfattar alla barn, även asylsökande.
När det gäller till exempel hemtjänst och andra vårdinsatser är det inte helt klart om detta omfattas av Migrationsverkets eller kommunens ansvar. I avsaknad av vägledande rättspraxis tolkar SKR regelverket som att det är Migrationsverkets ansvar att ordna ett boende som är anpassat utifrån eventuella funktionsnedsättningar.
SKR:s promemoria: Vem ansvarar för att ge bistånd i form av hemtjänst till asylsökande?
Personer med uppehållstillstånd i Sverige har som regel rätt till bistånd enligt SoL på samma villkor som andra personer som är bosatta i landet. Detta förutsätter dock att personen inte längre omfattas av LMA.
Rätten till boende och ekonomiskt stöd enligt LMA upphör normalt när personen får uppehållstillstånd. Personer som vistas på anläggningsboende har rätt till bistånd enligt LMA efter att de fått uppehållstillstånd om de inte anvisats eller kunnat utnyttja en anvisad plats i en kommun. Den som inte vistas på förläggning har rätt till bistånd under en månad från den dag de har beviljats uppehållstillstånd.
Den som har haft ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och ansöker om ett nytt tillstånd omfattas som regel inte av LMA om förlängningsansökan kommer in till Migrationsverket innan det tidigare tillståndet går ut i tid. Bistånd enligt SoL kan bli aktuellt för dessa personer.
Tanken är att den som haft ett uppehållstillstånd ska kunna fortsätta att ta emot till exempel socialförsäkringsförmåner, studiestöd och etableringsersättning under tiden som förlängningsansökan handläggs.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!