Med anledning av coronapandemin har SKR tagit initiativ till en stödlista som uppdateras löpande med tips på olika former av aktiviteter i kristid. Ett stort antal aktörer medverkar till att utveckla stödlistan.
I kristider finns stor risk för ökad psykisk ohälsa som exempelvis oro, ångest och självmordstankar. Detta möter många invånarre och inte minst de som jobbar i socialtjänsten, skolan och hälso- och sjukvården. Tillsammans med ett hundratal aktörer – kommuner, regioner, myndigheter och frivilligorganisationer – har SKR tagit fram en omfattande samling råd och länkar till olika former av stöd på projekt Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats.
För att göra det så enkelt som möjligt att hitta bland de olika formerna av stöd, har de ställts samman i fyra olika grupper:
Stödlista psykisk hälsa i kristider för barn upp till 12 år
Stödlista psykisk hälsa i kristider för ungdomar mellan 12 och 25 år
Stödlista psykiska hälsa i kristider för vuxna
Stödlista psykiska hälsa i kristider för äldre
För varje grupp finns till exempel råd för den som känner oro och ångest.
Tillsammans med stödlistan finns även exempel på hur kommuner och regioner agerar för att stötta verksamheter och invånare:
Exempel för kommuner vid psykiska hälsa i kristider
Exempel för regioner vid psykiska hälsa i kristider
Stödlistan är ett konkret exempel på hur många olika aktörer kan åstadkomma resultat gemensamt. SKR tog 2019 initiativ till en nationell kraftsamling för psykisk hälsa, för att bättre samla och visa olika aktörers arbete för att minska den psykiska ohälsan i samhället. Målet är en bred samhällsförändring och initiativet ligger i linje med andra SKR-uppdrag för en bättre folkhälsa och vårdens omställning till en mer nära vård. Arbetet med kraftsamlingen pågår fortfarande och coronasmittan har visat hur viktigt arbetet är.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!