Publicerad: 28 november 2019

Valresultat och styren

2018 genomfördes 20 landstingsval och 290 kommunval. SKR har i en undersökning tagit reda på hur maktfördelningen ser ut i kommuner och regioner efter valet 2018 som du kan ta del av. Du får också en historisk överblick av maktfördelningen från 1994 till och med 2018.

2018 blev det fler blocköverskridande styren än någonsin tidigare

En av slutsatserna är att ett delvis nytt politiskt landskap kan skönjas efter valet. I 127 kommuner och 13 regioner har maktskiften ägt rum.

För fjärde valet i rad ökade deltagandet i valen till såväl kommun som landsting. 84,1 procent röstade i kommunvalet och 83,8 procent i landstingsvalet. Det är dock fortsatt stora skillnader mellan olika valdistrikt. Antal personröster minskade i både kommun- som landstingsvalen och är nu på den lägsta nivån sedan personröstningen infördes 1998.

Styren under 1994 - 2014

SKR har också sammanställt vilka som har styrt kommuner, landsting och regioner de senaste 20 åren. Den visar bland annat vilket politiskt block, vilka partier och vilken ordförande som styrt.

Publikationer

Informationsansvarig

  • Björn Kullander
    Handläggare
  • Martin Lidhamn
    Handläggare

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKR!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!