Hälso- och sjukvårdens påverkan av covid-19 är stor. Arbetet med att vårda covid-patienter har medfört att resurser har fått ställas om. Intensivvårdens kapacitet har ökat och anpassningar har gjorts till nya förutsättningar.
SKR följer och analyserar löpande utvecklingen och har tät kontakt med regeringen och relevanta myndigheter där SKR lyfter de behov som kommuner och regioner har.
En fristående rapport vars syftet är att skapa en bredare nationell överblick av utvecklingen och läget i hälso- och sjukvårdssystemet med anledning av covid-19. Rapporten är baserad på tillgängliga data från år 2020 och i jämförelser med tidigare år. Slutsatser och resonemang fördjupas av regionernas egna analyser och planer.
Rapporten Pandemin och hälso-och sjukvården 2020
En genomgång av de antal dödsfall som registrerats i Svenska palliativregistret före och under coronaepidemin. Fokus ligger på den palliativa vården inom äldreomsorgen. Rapport är framtagen av SKR och Svenska palliativregistret.
Svensk hälso- och sjukvård har genomgått en stor omställning under covid-19-pandemin. Den rör dels kapacitetsökningar i intensivvården och omställning av resurser och personal, dels snabbt förändrad organisering, stärkt samverkan och samordning, förändrade arbetssätt och digitalisering. Omställningen och kapacitetsökningen i hälso- och sjukvården har varit en förutsättning för att rädda liv. De viktigaste framgångsfaktorerna är samverkan och förnyelse. Rapporten är en spaning över omställningen under fem månader med corona.
Rapporten: Samverkan och förnyelse
Regionerna har under den rådande corona-pandemin på mycket kort tid utvecklat ett fördjupat operativt samarbete med stöd av SKR. Rapporten visar att det regiongemensamma arbetssättet är ett effektivt sätt att bedriva samverkan inom svensk hälso- och sjukvård.
Resultat av regionsamverkan visar på :
Rapporten visar på hur en nationell samordning kan uppnås genom det regionala självstyret.
SKR får många frågor från medlemmar. Många frågorna besvaras under Arbetsgivarens ansvar.
Frågor och svar om arbetsgivarens ansvar vid epidemi- eller pandeminutbrott
Här samlar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) information och länkar till det arbetet som görs på regionala Health Technology Assessment (HTA)-enheter om covid-19.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!