Publicerad 6 februari 2024

Poddavsnitt #121 Att möta hot och hat och skapa strategier

Tre av tio förtroendevalda uppger att de utsattes för hot, hat eller våld under valåret 2022 enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning, PTU. I samtalet delar Carina Sammeli med sig sina erfarenheter från att vara utsatt, till att avgå och att återkomma till politiska uppdrag.

Tonen i det demokratiska samtalet hårdnar i samhället och hot och hat mot förtroendevalda utgör ett hot mot demokratin. Många av de som utsatts uppger att de påverkas i sitt uppdrag, i sitt privatliv eller känner oro för att de eller deras närstående ska utsättas. Var femte förtroendevald har övervägt att lämna sitt uppdrag.

I dagens avsnitt handlar samtalet om vilka strategier man kan anta för att skapa en bra miljö i sitt uppdrag, men också om hur hot och hat påverkar den egna personen, livet och uppdraget.

Podcasten Demokratiresan finns där poddar finns.

#121 Att möta hot och hat och skapa strategier

Medverkande

  • Carina Sammeli, ordförande i kommunstyrelsen, Luleå Kommun
  • Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR
  • Ulrika Stöök, SKR

SKR arbetar för att stärka det förebyggande arbetet samt för att tydliggöra ansvaret för lokala förtroendevaldas trygghet och säkerhet. Lyssna till tidigare poddavsnitt och ta del av förebyggande stödmaterial.

Stödmaterial

Informationsansvarig

  • Ulrika Stöök
    Handläggare
  • Anna-Lena Pogulis
    Utvecklingsledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.