Publicerad 22 januari 2024

Poddavsnitt #120 Politikernas trygghetsundersökning

Generellt över tid är utsattheten högre under valåren och BRÅ:s senaste mätning, som avser valåret 2022, visar att utsattheten var något lägre än valåret 2018. Det vanligaste sättet att bli utsatt handlar om hot och trakasserier som sker via sociala medier, enligt Anna Frenzel från BRÅ, som medverkar i avsnittet.

Politikernas trygghetsundersökning (PTU) är en undersökning som riktar sig till alla förtroendevalda i Kommunfullmäktige, Regionfullmäktige och Riksdagen.

Idag lyfts frågan om hot och hat riktat mot förtroendevalda mer i media och samhällsdebatten jämfört med bara för några år sedan. Detta gör att förtroendevalda själva får upp ögonen för att vissa saker de utsätts för inte är okej. Det finns en stor risk att det blir svårare att rekrytera nya förtroendevalda eller att aktiva förtroendevalda inte orkar vara kvar på grund av utsatthet och detta är en fara för demokratin.

Det är jätteviktigt att man polisanmäler om man blivit utsatt så att polisen kan bedöma allvaret i situationen och får underlag för att undersöka enskilda brott men även för att se mönster.

Podcasten Demokratiresan finns där poddar finns.

#120 Politikernas trygghetsundersökning

Medverkande

  • Anna Frenzel, utredare Brottsförebyggande rådet,
  • Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR
  • Ulrika Stöök, SKR

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Ulrika Stöök
    Handläggare
  • Anna-Lena Pogulis
    Utvecklingsledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.