- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- EU, internationellt
- Internationella samarbeten
- Svenska vänortssamarbeten
Svenska vänortssamarbeten och kommunala partnerskap
Flera kommuner och regioner har internationella samarbeten. SKR har publicerat information om internationella samarbeten, nätverk och program samt om juridiska förutsättningar för bistånd.
Om internationella samarbeten
Det finns olika former av internationellt samarbete till exempel vänortssamarbete, kommunala partnerskap, nätverkande eller projekt finansierade av EU-medel.
SKR har vid tre tillfällen, 2007, 2011 och 2018, genomfört en enkätundersökning om kommuner och regioners internationella samarbeten.
Internationella samarbeten: Resultat av enkätundersökning (PDF) Pdf, 1 MB.
Nätverk för EU-samordnare och internationella strateger
SKR driver ett nätverk för EU-samordnare och internationella strateger där medlemmar kan dela erfarenheter från internationella samarbeten.
Anmälan Nätverk för EU-samordnare
Det saknas en heltäckande bild av alla kommuner och regioners internationella samarbeten. Istället uppmanar SKR alla medlemmar att ta hjälp av varandras erfarenheter.
Kommunala Partnerskap, ICLD
Programmet Kommunala partnerskap vänder sig till svenska kommuner och regioner som vill bidra till utveckling av lokalsamhället i utvalda partnerländer. Programmet finansieras av Sida och förvaltas av den ideella föreningen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD), Kommuner, regioner, regionala kommunalförbund, kommunala bolag och kommunalt ägda/styrda föreningar i Sverige kan ansöka via ICLD.
Om programmet Kommunala partnerskap, ICLD
Lär av andra - ta del av goda exempel, ICLD
Partnerskap med Ukrainska städer och kommuner
SKR har, genom SALAR International, skapat en plattform för partnerskap med kommuner i Ukraina. Det finns ett team i Ukraina som stödjer att partnerskapen förmedlas och sättas upp samt för att sprida goda exempel, metoder och kunskap.
Plattform: partnerskap med Ukrainska kommuner, engelska
Program Citizens, Equalitym Rights and Values, CERV
CERV är EU:s program för att skydda och främja mänskliga rättigheter och värden. Syftet med bidraget är att upprätthålla öppna, demokratiska och inkluderande samhällen inom EU.
Kommuner och regioner kan söka bidrag för projekt inom programmets fyra delprogram. Delprogrammet för aktivt medborgarskap stödjer bland annat åtgärder som ska främja utbyte och samarbete mellan medborgare i olika länder samt uppmuntra medborgarnas demokratiska deltagande.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) är nationell kontaktpunkt för programmet och kan stödja organisationer i ansökningsprocessen. Bidrag söks hos de centrala EU-programkontoren EACEA och DG JUST.
Starta ett samarbete genom twinning och partnersök
Council of European Municipalities and Regions, CEMR, erbjuder en webbplats och databas för twinning som ger information om samarbeten och en funktion för partnersök. Här kan du få hjälp med att starta ett samarbete genom att registrera dig som partnersökande. CEMR genomför just nu en översyn av innehållet och funktionen av webbsidan som ska vara klar under 2022.
Om twinning och partnersök, engelska, CEMR
Sweden Emilia-Romagna Network
Sweden Emilia-Romagna Network, SERN, är ett svenskt-italienskt nätverk som underlättar utbyte av erfarenheter och initierar och stödjer innovativa samarbetsprojekt.
Sweden Emilia-Romagna Network, engelska
Svenska kommuners och regioners samarbeten med Kina
Nationellt Kunskapscentrum om Kina har lanserat en forskningsrapport om subnationella samarbeten med Kina. Rapporten har tre syften:
- att redogöra för utvecklingen över tid av subnationella samarbeten mellan Sverige och Kina
- förklara varför dessa utbyten har minskat de senaste åren
- presentera policyrekommendationer kring hur den svenska sidan bättre kan hantera kontakterna med Kina i framtiden.
Rättsliga förutsättningar för bistånd
Internationell biståndsverksamhet är i grunden en statlig angelägenhet. I 5 kap 4-9 §§ lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter (befogenhetslagen) finns regler som i viss utsträckning utvidgar kommunernas och regionernas kompetens på området. Motsvarande möjlighet kan anförtros kommunala företag, kommunalförbund eller regionförbund genom lokala eller regionala beslut.
Kommuner och regioner får lämna hjälp i form av utrustning, rådgivning, utbildning eller på annat sätt till alla länder som får svenskt statligt bistånd. Utrymmet att lämna ett rent ekonomiskt bistånd är dock begränsat. Det utrymme som finns tar sikte på sådant ekonomiskt stöd som syftar till att genomföra utbildning och rådgivning. I skälig omfattning är det möjligt att bidra ekonomiskt för att transportera och ställa i ordning utrustningen så att den kan tas i bruk.
Till länder i behov av katastrofhjälp kan hjälp lämnas i form av utrustning som kan avvaras i den egna verksamheten– oberoende av om landet ifråga får svenskt statligt bistånd eller inte.
Som huvudregel ska kommuner och regioner förvissa sig om att bistånd som lämnas kommer till avsedd användning. Handlar det om utrustning som kommunerna och regionerna inte längre behöver för sin verksamhet gör sig inte det kravet lika starkt gällande.
Informationsansvarig
-
Emelie Marcus
Handläggare