Publicerad 5 november 2020
Hygienintroduktion
Här är förslag till tio punkters snabb hygienintroduktion för vikarier och praktikanter utan förkunskaper i livsmedelshygien.
Målgrupp: Vikarier/praktikanter.
Förkunskaper: Inga.
Hygienintroduktion för vikarier och praktikanter
1: Sprid inte smitta via maten

Kökspersonalen får inte sprida smitta med maten till matgästerna. Rapportera till arbetsgivaren och arbeta inte med maten i köket om du:
- är förkyld eller har ont i halsen
- har kräkts eller haft diarré de senaste 48 timmarna
- har ett infekterat sår på händerna
- om du bär på smitta av Salmonella, Shigella eller EHEC.
2: Arbetskläder
Använd rena arbetskläder, skor och hårskydd.
3: Hygien

Tvätta händerna:
- innan du börjar arbeta med maten
- efter rast/toalettbesök
- när du ätit, druckit eller rökt
- när du rört ansikte/hår
- när du nyst/hostat/snutit dig
- vid byte av arbetsmoment
- efter hantering av rått kött/färs/fågel/fisk
- efter rengöringsarbete
- efter soptömning
4: Tvätta händerna ordentligt

- Ta av smycken och klocka och tvätta händerna ordentligt med flytande tvål.
- Torka händerna med papper.
- Använd handsprit efter toalettbesök.
5: Sår på händerna

- Om du har eller får ett sår på handen, som inte är infekterat ska du använda plåster och engångshandske.
- Byt handsken lika ofta som du skulle ha tvättat eller sköljt händerna.
- Om du har ett infekterat sår ska du inte arbeta med oförpackad mat.
6: Skärbrädor och knivar
Förbered maträtterna var för sig på olika ytor/skärbrädor och med olika knivar/redskap.
7: Kylförvaring
Se till att kall mat lagras ordentligt kallt (under +8°C).
8: Värmehållning
Se till att mat som varmhålls är ordentligt varm (över +60°C).
9: Följ recepten
Följ recepten noga för att kunna informera allergiska matgäster om innehållet i maten.
10: Rena ytor
- Håll rent på arbetsytor.
- Torka med papper inte med disktrasa.