- Startsida
- Offentlig säker mat
- Hygien
- Skyddskläder
Skyddskläder
En bra personalhygien är bland annat att det alltid ska finnas tillgång till rena arbetskläder.
Skyddskläder i tillagnings-/mottagningskök
I ett tillagnings-/mottagningskök ska personalen ha skor, byxor, jacka/tröja, mössa/hårskydd som bara används på arbetsplatsen. Det ska alltid finnas tillgång till rena arbetskläder. De ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.
Skyddskläder i avdelningskök
Det ska alltid finnas tillgång till rena skyddskläder för arbete med mat och servering. Om personalens uppgift är att enbart servera färdig mat, kan det räcka med ett förkläde. Vid tillagning och beredning bör även mössa/hårskydd användas. Skyddskläderna ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.