Publicerad 6 maj 2024
Nyhet

Vårdförbundet trappar upp konflikten

Vårdförbundet varslar om ytterligare stridsåtgärder. Därmed riskerar de negativa konsekvenserna för patienter och invånare att eskalera. SKR och Sobona vill återuppta förhandlingarna.

Ulf Olsson

Ulf Olsson

Idag den 6 maj har Vårdförbundet lämnat ett varsel om stridsåtgärder riktat mot 29 kommuner. Stridsåtgärderna omfattar omkring 5 000 anställda inom kommunal hälso- och sjukvård och träder i kraft den 20 maj kl 16.00.

− SKR och Sobona har sedan det första konfliktvarslet vid upprepade tillfällen försökt återuppta förhandlingarna, men Vårdförbundet har inte velat förhandla ett nytt avtal med oss. Att i det läget, utan att ens försöka förhandla, välja att trappa upp konflikten är förvånande, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

Hälso- och sjukvården har hittills fungerat relativt väl. Regioner och vårdbolag har stor vana vid att varje dag göra nödvändiga prioriteringar utifrån vårdbehov. När Vårdförbundet nu väljer att utöka sina konfliktåtgärder med blockad mot övertid, mertid och nyanställningar även mot kommunerna finns det anledning att vara bekymrad.

Sten Nordin

Sten Nordin

− Vårdförbundets stridsåtgärder riktas mot 29 av de största kommunerna i landet. Om varslet träder i kraft kommer det att innebära negativa konsekvenser för patienter, brukare och anhöriga som har behov av hemsjukvård och vård på särskilda boenden, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

SKR och Sobona är angelägna om att Vårdförbundet så snart som möjligt väljer att återuppta förhandlingarna om ett nytt avtal.

− Det är olyckligt om Vårdförbundets höga tonläge och upptrappade varsel står i vägen för konstruktiva förhandlingar. Vår dörr står öppen för att tillsammans hitta lösningar. Vår ambition är att så snart som möjligt nå fram till ett nytt avtal med Vårdförbundet, säger Ulf Olsson.

Fakta

Vårdförbundet varsel om stridsåtgärder omfattar följande 29 kommuner:

Borlänge

Borås

Eskilstuna

Falu

Göteborg

Halmstad

Helsingborg

Jönköping

Kalmar

Karlskrona

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Luleå

Lund

Malmö

Norrköping

Partille

Skellefteå

Stockholm

Sundsvalls

Södertälje

Trollhättan

Umeå

Uppsala

Västerås

Växjö

Örebro

Östersund

För kännedom omfattas den kommunala verksamheten inom Region Gotland redan av stridsåtgärder utifrån Vårdförbundets första varsel.

Läs vidare

Sakkunnig

Jeanette Hedberg
Förhandlingschef

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.