Varannan vuxen vaccinerad

50 procent av alla vuxna invånare i Sverige har blivit vaccinerade med minst en dos vaccin mot covid-19. Det är ett imponerande arbete som genomförs i regionerna nu.

I dag har vi passerat en milstolpe i vaccineringen mot covid-19. 4,1 miljoner personer, eller varannan person över 18 år, har blivit vaccinerade med minst en dos. Att de allra flesta äldre och personer som riskerar att drabbas värst av svår sjukdom nu blivit vaccinerade mot covid-19 ser vi också tydliga effekter av, både samhället och inom sjukvården.

Regionerna vittnar om att vaccineringen flyter på bra, de vaccinerar med allt vaccin de får – så fort det levereras. När leveranserna av vaccin nu är större och mer stabila går det också fort att vaccinera. I dag har vi vaccinerat 4,1 miljoner personer, innan juni är slut kan över 5 miljoner invånare ha fått sin första dos och i slutet av juli ytterligare en miljon invånare. Parallellt vaccineras förstås de som ska ha sin andra dos och under den senare delen av sommaren kommer också de flesta doserna ges som just dos 2. Drygt var fjärde vuxen är nu fullvaccinerad.

Förra veckan fick jag själv min första dos vaccin. Det är imponerande hur smidigt det fungerade, med värdar som möter upp, visar rätt och vaccinatörer som oförtröttligt med ett trevligt och professionellt bemötande vaccinerar person efter person.

I regionerna arbetar tusentals sjuksköterskor, farmaceuter, registratorer, IT-tekniker, kommunikatörer, servicepersonal och telefonbokare – för att nämna några. Avgörande för att vi ska kunna vaccinera alla invånare är förstås också privata vårdgivare, myndigheter, kommuner, föreningar och eldsjälar.

Personalen i regionerna fortsätter oförtröttligt att vaccinera, ge vägledning och stöd. Som invånare behöver du boka in en tid så snart det är din tur och se till så att du kan ta båda dina doser i regionen där du bor. Att vaccinera oss är det viktigaste vi gör i sommar!

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Om bloggen

  På vårdbloggen skriver vi om och reflekterar kring aktuella frågor som rör hälso- och sjukvården.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen