Stora utmaningar för vården under helgerna

Utvecklingen av covid-19 är oroande och nu behöver vi alla bidra för att minska belastningen på vården. Allt för att säkerställa tillgång till vård för den som verkligen behöver den och för att så mycket personal i vård och omsorg som möjligt ska få en välbehövlig vila över jul och nyår.

Den ökade smittspridningen av covid-19, både i Sverige och omvärlden, är mycket oroande. Den senaste tiden har allt fler covidpatienter också lagts in i slutenvården. Tyvärr blir situationen värre, antalet patienter inom såväl intensivvård som slutenvård har ökat snabbt och väntas öka ytterligare under jul- och nyårshelgerna. Enligt de prognoser för smittspridningen som Folkhälsomyndigheten presenterade tidigare i veckan, väntas smittspridningen kulminera i mitten av januari. Belastningen på covidvården ligger som alltid någon eller några veckor efter.

Utmaningar för vårdens medarbetare

Vi är tack och lov ännu inte på samma nivåer när det gäller behov av vård som under de tidigare vågorna av pandemin. Men vi måsta ha med oss att vårdens personal nu är trötta efter snart två år av pandemihantering. Vården utmanas på många sätt och det är långt ifrån bara covidpatienter som påverkar vården nu. De senaste veckorna har antalet personer som insjuknat i influensan ökat snabbt. Parallellt har regionerna att hantera planerad vård och vård som blivit uppskjuten under pandemin. Och inte minst, en omfattande testning och vaccinering mot covid-19.

Det är inte bara covid-19 utan även andra infektioner som ökar i samhället och fler och fler personer behöver testas. Förra veckan genomfördes knappt 400 000 tester. Som jämförelse genomfördes knappt 90 000 tester vecka 44. En fyrdubbling på sex veckor alltså - och nu en nivå väl i paritet med den tid när vi testade allra mest under våren 2021.

Vaccinationstakten ökar också i takt med att fler finns tillgängliga för dos 3. Förra veckan vaccinerades närmare en halv miljon personer mot covid-19 de flesta med dos tre men också, glädjande nog, med dos 1 och 2. Vecka 44 vaccinerades knappt 130 000 personer så här ser vi också nästan en fyrdubbling på sex veckor.

Utöver en stor och ökande belastning bidrar också sjukfrånvaron hos personalen och skärpta karantänsregler till utmaningarna. Chefer och medarbetare arbetar för att ge bästa möjliga vård och upprätthålla bästa möjliga arbetsmiljö under otroligt utmanande förhållanden.

Regionernas omställning är, som så många gånger tidigare under pandemin, imponerande snabb och tyder på en enorm flexibilitet som bottnar i den dedikerade personalens och ledningarnas engagemang och förmåga. Att testning och vaccination prioriteras nationellt innebär att regionerna måste anpassa sig.

Alla behöver hjälpa till

Vi har alla ett eget ansvar att ta för att hjälpa vårdpersonalen. Dels för att de ska kunna få återhämtning under julen, dels för att de ska kunna fortsätta ge patienter den vård som krävs. Min uppmaning till oss alla är därför: följ myndigheternas råd och restriktioner för att minska smittspridningen och trycket på vårdpersonalen.

Och – viktigast av allt är att vi fortsätter säkra en hög vaccinationstäckning i hela befolkningen, i alla grupper. Vaccinationskapaciteten i alla regioner är god. Du som inte vaccinerat dig än, gör det nu. Du som står på tur för att ta en tredje dos, se till att ta den så snart du får möjlighet. Vi gör det för att skydda oss själva och andra från covid-19 och för att hjälpa vårdpersonalen i en utmanande tid.

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    På vårdbloggen skriver vi om och reflekterar kring aktuella frågor som rör hälso- och sjukvården.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen