Vad ger mest pang för pengarna?

Hur ser vi till att få en långsiktigt hållbar finansiering, som ger så mycket pang för välfärdspengarna som möjligt? Den frågan kommer jag att diskutera på söndagens Almedalsseminarium innan sommarledigheten tar vid.

Nu när sommarvärmen tagit ett grepp om landet och en del börjar gå på semester är det ännu en sommar under speciella omständigheter. Antalet sjuka i covid-19 har visserligen minskat i vården och restriktionerna avtar, men än är det inte läge att slappna av när mutationer av smittan samtidigt sprids. Och vi befinner oss också återigen i ett osäkert parlamentariskt läge med en övergångsregering.

Trots en rad yttre osäkerhetsfaktorer är det tyvärr vissa delar av utvecklingen som inte har förändrats. Den statliga styrningen av kommuner och regioner fortsätter att öka, bland annat ökar de riktade, detaljstyrande och tillfälliga statsbidragen, trots statens löften om att de ska minska. Det här är en fråga som vi lyfter när en annorlunda, digital version av Almedalsveckan inleds på söndag.

Nu är det till och med så att riksdagens utskott tagit initiativ till riktade statsbidrag. Riksdagen har inte samma handläggningsstöd som regeringen vilket gör att riksdagsinitiativ inte kan bli lika omfattande beredda som regeringsbeslut. Bland annat har riksdagen beslutat om omfattande stöd i form av statsbidrag till äldreomsorgen. Exakt hur detta statsbidrag ska fungera utreder Socialstyrelsen för närvarande.

På söndagens seminarium kommer SKR att lyfta frågan om varför de riktade statsbidragen blir allt fler och allt mer omfattande. Vi kommer även att, som senast på seminariet, släppa en rapport om statsbidragen och dess utveckling tillsammans med resultat från den enkät som landets kommun- och regionstyrelseordföranden har svarat på om det nuvarande statsbidragssytemet. Mer om det i mitt nästa blogginlägg.

Se seminariet om statsbidrag på söndag klockan 10.00-10.45 och ta gärna även del av de tre andra SKR-seminarierna som kommer att sändas vid samma klockslag på måndag, tisdag och onsdag.

Almedalsveckan play: Mest pang för pengarna – hur finansieras välfärden på bästa sätt?

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Informationsansvarig

  • Annika Wallenskog
   Chefsekonom

  Kontakt

  Kontakta SKR

  Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

  Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

  Covid-19 och det nya coronaviruset
  Om bloggen

  Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Skribenter

  Sök i bloggen